Dövme yaptırmanın sakıncaları ve sildirme yöntemleri

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Wednesday, 20 March 2013 | 11:23

Dövme yaptırmak, derinin iğne ucu ile çizilip kanatılmasından sonra derinin altının boya ile boyanması ve boyama işlemi ile yapılan küçük ya da iri şekillerin bir daha çıkmamasını ifade eden işleme verilen isimdir. Son zamanlarda özellikle gençlerin fazlaca yaptırmak istediği bu işlem kimisine göre estetik durmak ile birlikte kimisine göre çok fazla gerek olmayan bir uygulamadır. Tabi iğne ile deri altına boya enjekte etmenin acısı da düşünüldüğünde, estetik bulup çok istediği halde bu uygulamaya cesaret edemeyenlerin sayısı da bir hayli fazla oluyor.


Bu yazımda dövmeyi sağlık açısından incelerken, dini açıdan caiz olup olmadığına ve dövme sildirme yöntemlerine değinmek istiyorum.

Birçoğumuz dövme yaptırmak istediği halde sağlık açısından düşününce vazgeçiyor olabilir. Peki dövme yaptırmanın sağlık açısından zararları, sakıncaları nelerdir ?

Dövme yaptırmak insan vücudunda dönüşü olmayan çok ciddi hastalıklara yol açabilir. İğne ile deri altına uygulanan bir işlem olduğu için birçok deri hastalığına yol açabilir. Ayrıca uzmanlar aynı iğnenin sizden başka birçok kişide kullanılmasından dolayı başta AIDS başta olmak üzere birçok tehlikeli hastalığa yakalanma riskinizin olduğunu vurguluyorlar. Vurgulanan diğer bir nokta ise, yaptırdığınız dövmenin şekli ne kadar büyük olursa yani vücudunuzda ne kadar geniş yer kaplıyorsa, hastalık riski de aynı oranda büyüyor. Dövmenin geniş yer kaplaması uzun süreli zehirlenmelere, bu da bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor. Dövme yaptırdığınızda yakalanma riskiniz olan hastalıkları:

*AIDS
*Kronik Böbrek Yetmezliği
*Enfeksiyon hastalıkları
*Cilt hastalıkları
*Hepatit şeklinde sıralayabiliriz.

Tabiki her dövme yaptıran bu hastalıklara yakalanacak anlamına gelmez. Dövme yaptırırken, yaptırdığınız ortamın hijyen şartları çok önemli. Dövme yaptırırken, steril iğneler, güvenilir, hijyenik ortamlar ve uzman kişiler tercih edilmelidir. Kullanılan iğnelerin tek kullanımlık olması ve çelikten yapılmış olması, ayrıca dövme yaptıracağınız mekanın Sağlık Bakanlığından alınan izin belgesine sahip olması da şart. Dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise, kullanılan boyaların tarihinin geçmemiş olmasıdır. Uzmanlar tarafından, bu şartlar altında yaptırılan dövmelerin herhangi bir sağlık problemine neden olmayacağı söyleniyor.



Peki dövme yaptırdınız ve yaptırdığınız dövmeden sıkıldınız ya da şekli artık hoşunuza gitmiyor ve sildirmek istiyorsunuz? Yapılan dövme nasıl silinir, yapılan her dövme silinebilir mi ?
Yapılan dövmeleri sildirebilirsiniz. Bunun için kullanılan yöntem lazer ile dövme silme yöntemi.
Bu yöntem ile, dövmeleri yok etmek amacı ile kullanılan lazer ışınları deriye zarar vermeden deri içine geçerek, deri içindeki dövme pigmentlerine ulaşır. Dövme pigmentleri lazer ışığını emerek enerjiyi ses ve ışığa dönüştürür. Böylelikle dövme silinir. Fakat bu oldukça acı veren ve pahalı bir yöntemdir. Üstelik % 100 sonuç vermez ve dövmenin izi biraz da olsa vücutta kalır.




Dövme çıkarttırmak için kullanılan bir diğer yöntem ise, pürüzlü bir metal yüzey ile derinin zımparalanarak dövmenin daha az belirgin hale geldiği dermabrazyon yöntemidir.

Bir de dini açıdan dövme yaptırmak konusunu incelemek gerekiyor. Dövme yaptırmak caiz mi, ya da dövme yaptırdığımız zaman gusül abdesti kabul oluyor mu ? Bu konuları inceleyelim :
Dövme yaptırmak, vücutta kalıcı bir iz bırakır ve dövme artık vücudun bir parçası haline gelir. Bu açıdan bakıldığı zaman abdest ya da gusül açısından herhangi bir engel teşkil etmiyor. Fakat peygamberimizin dövme yapan veya yaptıranları lanetlediği bir hadis bulunmaktadır. Bu açıdan bakıldığı zaman ise dövme yaptırmak caiz değildir.

Son zamanlarda özellikle gençlerin farklı ya da aykırı olmak adına yaptırdığı dövmeler ile ilgili bilmeniz gereken önemli noktaları size aktarmaya çalıştım. Umarım dövme yaptırmak isteyenlere yardımcı olacak ve bir daha (!) düşünmelerine neden olacak yardımcı bir yazı olmuştur.



0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..