Süt konusunda hassas olunmalıdır! |
Pastorize edilen bir sütün içindeki birçok bakteri ısı yoluyla yok olur. Bu işlem sonrasında bile sütün kontamine olabileceğini unutmayın, çok temiz koşullarda bile bazı bakteriler bir yolunu bulur. Bunun yanında soğuklarda da bazı bakteriler üremeye devam eder, buzdolabına konulan sütteki bakteriler oldukça yavaş gelişim gösterir ama bir şekilde devam eder.
Şimdi diyelim ki son kullanma tarihi geçmiş süt midenize girdi. O andan itibaren besin zehirlenmesi riski baş gösterebilir. Bazen bu durum o kadar hafif gerçekleşir ki, siz hiç bir şey fark edemezsiniz, ama bazı durumlarda besin zehirlenmesi korkunç düzeylerde gerçekleşir. Mide krampları, ateş, kusma, ishal, besin zehirlenmesinin en yaygın belirtileridir.
Bu belirtiler birkaç saat sürebileceği gibi, günlerce de devam edebilir. Diğer taraftan çiğ süt, pastorize olmadığı için, bakteri taşıma olasılığı daha fazladır ve bu da ciddi sağlık sıkıntıları anlamına gelir, özellikle de bağışıklık sistemi zayıf olanlar için durum daha kritik olabilir. Son kullanma tarihine bakarak, bozuk süt teşhisi yapmak oldukça kolaydır ama siz yine de sütten bir yudum alın ve koklayın ki herhangi bir anormalliğe karşı hazır olun. Olası bir şüphe halinde hiç düşünmeden elinizdeki sütten kurtulun.
Diyelim ki bozuk süt içtiniz;
- Bol bol sıvı tüketin, çok su için.
- Çok ciddi belirtiler varsa hemen bir doktora görünün.
- Bazen kusmak da işe yarayabilir.
0 yorum:
Post a Comment