Bu bilgiler hayat kurtarır

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday, 4 June 2013 | 09:09

Burun Kanaması Nasıl Durur ?

Burnumuzun neden kanadığını bilmek çok önemli. Bazı burun kanamaları geçici, anlık bir durumken, bazıları ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Bunu ayırt etmek için burnu kanayan kişinin bir yere oturmasını sağlayın ve sümkürmesini söyleyin. Kanaması olan kişi, burun kanamasının geniz kısmından geldiğini ve kanama sırasında genzinde de bir sıcaklık olduğunu hissediyorsa, bu ciddi boyutta bir kanamadır. Hemen bir uzman hekime başvurmalısınız. Ama kanama sadece burun deliklerinden yani burnun ön kısmından geliyorsa bu anlık bir kanamadır. Bu gibi durumlarda kanamayı durdurmak için hastayı bir yere oturtun. Kanaması olan kişi  kesinlikle yatmamalıdır. Daha sonra hastanın sümkürmesini ve burun içerisinde biriken kanın temizlenmesini sağlayın. Sümkürdükten sonra burun ucunu, başparmağı ve işaret parmağınızın arasına alarak, sıkıştırın. 1 dakika kadar bu şekilde durduktan sonra elinizi bırakın. Kanama hala kesilmemiş olursa, tercihen ucunu oksijenli su ile ıslattığınız bir pamuğu, pamuğun yarısı dışarıda kalacak şekilde tampon yapınız.

Akrep Soktuğunda Ne yapılmalı ?

Akrep sokması, böcek sokmaları içerisinde hemen hemen en tehlikeli olanıdır. Bir kişiyi akrep soktuğu zaman, akrebin soktuğu bölgede şiddetli ağrı, kızarıklık ve uyuşukluk meydana gelir. Akrep sokmalarında alınacak ilk önlem, hastanın hareket ettirilmemesi, yürütülmemesi ve akrep sokmasının yaşandığı bölgenin biraz üstünün, zehrin dağılmasını engellemek için, bir bez parçası ile bağlanmasıdır. Daha sonra akrebin soktuğu bölgeye, içerisi buz dolu bir bez ile, soğuk tampon uygulayarak zehrin emilmesini yavaşlatmalısınız. Akrebin soktuğu bölgeye amonyak sürmekte faydalı olacaktır. İlk müdahaleleri yaptıktan sonra hastayı en yakın sağlık kuruluşuna götürmelisiniz.

Arı Soktuğunda Ne Yapılmalı?

Yaz ayının gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte arı sokması şikayetlerinde de bir artış yaşanmaktadır. Uzmanlar arı sokması sonrasında,  karbonatlı su ile ıslatılmış bir bez ile tampon yapmanın faydalı olacağını söylüyorlar. Bunun dışında arının soktuğu bölgeye yoğurt ve çamur sürmenin hiçbir faydası olmadığını, aksine mikrobun daha fazla dağılmasına neden olduğunu da belirtiyorlar.

Boğazda Balık Kılçığı Kaldığında Ne Yapılmalı?

Balık yemeyi çok sevenler için balık kılçığı, balık zevkini cehenneme dönüştüren bir yabancı cisimdir. Balık kılçığı aslında organik olduğu için, insan bünyesi kılçığı zamanla eritip yok eder. Fakat ilk zamanlarda yabancı bir cisim olarak görüldüğü için vücut kendisini korumaya alır ve kılçığın bulunduğu bölgede iltihaplanmalar oluşabilir. Balık kılçığı boğazda, yutakta ya da nefes borusunda kaldığında maalesef evde kendi başınıza bir çözüm bulmanız çok zor. Ekmek çiğnemek, üzerine soda ya da asitli herhangi bir içecek içmek nadir de olsa işe yarayabilir. Fakat en güvenli ve kesin çözüm en yakın sağlık kuruluşuna gidip, cımbız yardımı ile kılçığın çıkartılmasını istemektir.

Nefes Borusuna Yemek Kaçınca Ne Yapmalı ?

Bir yakınımızın, bir arkadaşımızın ya da herhangi bir yabancının boğazına yemek kaçtığı zaman hepimiz panik oluruz ve ne yapacağımızı şaşırırız. Halbuki bu gibi durumlarda panik olmak yerine soğuk kanlı olmak ve hemen yardımda bulunmak gerekir. Boğazına ya da nefes borusuna yemek kaçan birisine yardımcı olmak istediğinizde yapmanız gerekenlerin sırası şu şekildedir:
  • Kişinin arkasına geçin ve bir elinizi yumruk yapın.
  • Yumruk yaptığınız elinizi ile kişinin göbeğinin biraz üstüne koyun.
  • Diğer eliniz ile yumruk yaptığınız elinizi tutun ve kişinin göbeğinden yukarı doğru iki elinizle sert bir şekilde bastırın. 
Bu tekniğe Heimlich tekniği denilmektedir. Kendi başınıza yemek yerken, lokma boğazınızda kalırsa aynı tekniği kendinizde de uygulayabilirsiniz.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..