Çölyak hastalığı olan kişiler, glutenli gıdalar ile beslendiğinde ince bağırsaklarda oluşan immunolojik reaksiyonlar sonucu hücrelerde iltihap veya hasar oluşur. Oluşan bu hasar sonrasında kişide ishal meydana gelir ve ishal ile birlikte vücutta bazı maddelerin eksikliği ortaya çıkar.
glutene hayır! |
Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir ?
- Karın bölgesinde öne doğru şişlik
- Ciltte kaşıntı ve döküntü
- Sinirlilik
- Çocuklarda görülen en belirgin özelliği diyabet ve gelişim bozukluğu
- Zayıflama
- Kemik Erimesi
- İştahsızlık
- Kusma
- Ağız içinde oluşan aftlar
- Yemek borusunda iltihap
- El ve ayakta uyuşukluk
- Depresyon, öğrenme bozulukları
- Saç dökülmesi
Çölyak hastalığının tedavisi nasıldır ?
Çölyak hastalığı erken teşhis edilip tedavisi olmadığı takdirde ciddi sıkıntılara yol açabilir. Yukarıdaki sayılan belirtileri yaşayan ya da ailesinde çölyak hastalığı olan kişilerin bir iç hastalıkları uzmanı ya da gastroenteroloji uzmanına görünmelerinde fayda vardır. Bu hastalık hakkında kötü bir durum tam olarak bir tedavi şeklinin geliştirilememiş olmasıdır yani bu hastalık için uygulanan bir ilaç tedavisi maalesef yoktur. Hastalığın tedavisi, glutensiz beslenme ve mevcut besin yetmezlikleri varsa bunların yerine konması şeklindedir. Glutensiz diyet bir ömür boyunca sürer. Gluten içeren tahıl ürünleri (buğday, arpa ve çavdar) kullanılarak yapılan gıda maddelerinin kesinlikle yenmemesi gerekir. Pirinç, mısır, patates ve soya unundan yapılmış ürünler yenilebilir. Meyve, sebze, yumurta ve et ürünlerinin yenmesinde sakınca yoktur.Dikkat edilmesi gereken durumları özetleyecek olursak :
- Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunları içeren gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.
- Gıdaların içeriklerine dikkat edilmelidir.
- Bira, şarap, viski, likör ve brendi gibi içecekler mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir.
- Hazr gıdaların çoğunda gluten kullanıldığı için hazır gıdaları tüketmemekte fayda vardır. (Hazır çorba, salça gibi...)
- Kozmatik malzemeleri ve ev temizleme malzemelerin çoğunda gluten bulunmaktadır. Bu maddeleri alırken glutensiz olanlarını almaya özen göstermek gerekir.
- Teflon, tahta kaşık gibi mutfak aletleri ne kadar iyi temizlenseler de gözeneklerinde gluten kalıntıları kalabilme riski olduğundan, bunlar ayrılmalıdır.
0 yorum:
Post a Comment