Hemen hemen
her gün yeni bir faydası keşfedilen yoğurdun çok faydalı bir diyet yardımcısı
olduğunu biliyor muydunuz? Süt şekerinin laktik
asite dönüştürmesi nedeniyle kalorisi
oldukça düşük olan yoğurdu günün her saatinde dilediğiniz kadar
tüketebilirsiniz. Bu yazıda yoğurdun zayıflatıcı etkisi yanında diğer
faydalarından da bahsetmek istiyorum size.
Yoğurdun
içerisinde yüksek miktarda kalsiyum,
fosfor, protein, iyod, flor bulunmasının yanı sıra vitamin
açısından da zengin bir besindir. Yoğurdun suyu da çok faydalıdır. Suyu
süzülerek elde edilen süzme yoğurtta
B Vitamini kalmamaktadır. Diyet sırasında yoğurt tüketmek içerisinde
karbonhidrat ve protein bulunmasından dolayı tok kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca
içerisinde bulunan Coenzym J
adındaki enzim, vücutta bulunan yağların kolay parçalanmasını ve yakılmasını sağlar.
Günde 3 porsiyon yoğurt tüketenlerin bel çevresindeki yağlardan daha hızlı bir
şekilde kurtulduğu gözlemlenmiştir.
Her gün
faydalarına bir yenisi eklenen yoğurdun, son zamanlarda yapılan çalışmalar ile kolit, alerji, kemik erimesi, hazımsızlık, hipertansiyona neden olan kötü kolestrol (LDL) ve kalp-damar
hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu olduğu ispat edildi.
Özellikle
bayanlar için yoğurt tüketimi çok önemli. Günde 125 gram yoğurt tüketmek mide
ve hazımsızlık problemlerine iyi gelir. Ayrıca bayanların ciltlerinin daha
sağlıklı, saçlarının daha parlak görünmesine yardımcı olan yoğurdun, cildi
pürüzsüz hale getirmede etkili olduğu vurgulanıyor. Cilt için çok önemli olan A
ve E Vitaminleri açısından zengin olan yoğurt,
güzellik maskelerinin birçoğunda kullanılmaktadır. Yüksek miktarda kalsiyum içerdiği için,
bayanlarda menapoz sırasında görülen kemik erimesine karşı güçlü bir
savaşçıdır.
Yoğurdun
içerisinde bulunan değeri yüksek proteinler, yağlar, vitaminler kemik gelişimi
ve dişler için çok önemli besin gruplarıdır. Yoğurt bağışıklık sistemini
kuvvetlendirir, yoğurtta bulunan yararlı bakterilerin kanseri önlemede yardımcı
olduğu da uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda yer alıyor.
Yüzüncü Yıl
Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hayri Coşkun, ‘’Yoğurdu oluşturan yararlı bakteriler, antitümör maddeler üreterek, insanlarda kanserin
oluşumunu ve gelişimini önlüyor. Yoğurda ekşiliği veren asidin ve yine yoğurt
mayasındaki bakterilerin ürettikleri antibiyotik maddeler, insanlarda hastalığa
yol açan birçok zararlı mikrobun faaliyetini durduruyor. Antibiyotik tedavisi gören hastaların, bağırsaklarında doğal dengenin bozulduğu
bilinmektedir. İşte bu bozulan denge, yoğurt tüketimi ile
düzene giriyor.” Diyor ve ekliyor : “Radyasyonun sağlığa zararlı etkisi
yoğurtla tedavi edilebilmektedir. Ayrıca yoğurt,
insan
bünyesini bazı önemli hastalıklardan korunmak için muhafız görevi
üstlenmektedir. ”
Yoğurt
kan şekerinin düzenlemeye yardımcı olduğu için şeker hastaları tarafından
tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Zararlı bakterilerin üremesini
engeller ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca ishal
tedavisinde de kullanılır. Kanser riskini azaltır ve kanda sağlıklı asit baz
dengesini azaltır.
Yaşının
ne olduğu fark etmez, yaşlı ya da genç herkesin günlük beslenmeleri sırasında
yoğurt tüketmeleri gerekmektedir. Yoğurdu günün her öğününde tüketebilirsiniz.
Yemek aralarında, yemek sırasında tüketebileceğiniz gibi, öğün aralarında
içerisine meyve ekleyerek sağlıklı bir atıştırmalık yapabilirsiniz. Yoğurdun
buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda taze olması da çok
önemlidir. Tazeliğinden emin olabileceğiniz ve içerisine herhangi bir katkı
maddesi eklenmediği için en sağlıklısı kendi yoğurdunuzu kendinizin yapmanızdır.
0 yorum:
Post a Comment