Rage Sendromu (idiopatik agresyon)

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday 22 September 2014 | 12:36

Ani öfke patlamaları ölümcül olabilir.
Rage sendromu oldukça nadir görülen bir durumdur, Aslına bakarsanız bu ismi her duyduğumda aklıma Stephen King’in Kujo filmindeki St. Bernard’ın nasıl ortalığı birbirine kattığı gelir. Kuduz olan sevimli köpek öfke nöbetlerine yenik düşmüş ve terör estirmeye başlamıştı.

Bu durumu ciddi bir boyuta taşıyan şey ise köpeğinizin patlamaya hazır bir bombaya dönüşeceği an ile ilgili hiç bir öngörünüzün olamamasıdır. İşin açıkçası bu durum daha çok idiopatik agresyon (saldırganlık) olarak bilinir.

Bu ifadedeki idiopatik bilinen hiç bir nedeni veya bağlantısı olamayan hastalık vurgusu yapar. Diğer bir çok agresyon tipi bir şekilde iyileşme gösterirken, bu durum hiç bir hareketlilik göstermez.

 İdiopatik Agresyon Ayırt Edici Özellikler;

  • Hiç bir belli başlı tetikleyicisinin olmaması.
  • Çok yoğun ve ani bir agresiflik. 
  • Genellikle 1-3 yaş köpeklerde gözlemlenir. 
  • Bazı köpek sahipleri idiopatik taşkınlık öncesinde, köpeklerinin gözlerinde parlak ve boş bir bakış gözlemlediklerini belirtmişlerdir. 
  • Bazı türler, Cocker, Springer Spaniel, Bernese Dağ Köpeği, St. Bernard, Doberman Pinscher, Alman Çoban, Lhasa Apso, bu sendroma daha yatkındırlar. Bu da genel olarak genetik bir yatkınlığı ön plana çıkarır.  

Rage Sendromu (İdiopatik Agresyon) Tedavi 

İdiopatik Agresyon’un nedenlerini bilmeden tedavi imkansıza çok yakındır. Bunun yanında rage sendrom eğilimindeki köpeklerin, insanların güvenliği için ötenazi edilmesi gerçeği de tedaviyi iyice zora sokmaktadır. Unutmayın, idiopatik agresyon sonrası oluşabilecek ciddi bir saldırganlık ölümle bile sonuçlanabilir.

4 yorum:

  1. Cok tesekkurler bilgiler icin benim kopek te teshis konulamadi ilginc hareketleri var kanepenin arkasina gidip havliyor veya yatagin altina sonra cikiyor aakin sakin pisman olmus gibi ama duzenli yuruyuse cikarsa yorgun oluyor zamni uyuyarak geciriyor daha fazla zaman gecirirsek duzelir kannimca ama birden saldirganlasabiliyor sakinlestirmekte size dusuyor siddet uygulamadan duzeldi simdilik cok iyi benim cocker spaniel . Tesekkurler iyi calismalar sayin Gokhan bey bu arada bir kamu kumurusumda memurum .

    ReplyDelete
  2. Vetetiner yer bakiuor bulamazsa uyutulacak. Kopek alinca iyi arastirin. Bizimki kopek ciftliginden geldigi icin cozumu yokmus seceresi cok onemli kopegin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köpeğiniz için inanın çok üzüldüm, belki de hayatını sonlandırmak şu an için tek çözüm.....

      Delete
    2. Bir ciftlik sahibine verdik disi bir cocker lari varmis bizimkide erkekti olime gidecekken hayati degisti birden insallah orda daha mutlu olur hayat iste :)

      Delete

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..