Bozuk Süt İçmek ve Sonrası

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Thursday 26 December 2013 | 00:18

Süt konusunda hassas olunmalıdır!
Süt içmeyi çok seven bir millet değiliz, bu bir gerçek ama yine de şunu çok iyi bilmemiz gerek süt konusu hassas bir konu. Demek istediğim marketten aldığınız bir kutu sütün tazeliğini, içilebilirliğini sakın sadece üzerindeki son kullanma tarihiyle ölçmeyin. Ürün raflara gelene kadar kötü koşullara maruz kalmış ve çoktan bozulmuş olabilir.

Pastorize edilen bir sütün içindeki birçok bakteri ısı yoluyla yok olur. Bu işlem sonrasında bile sütün kontamine olabileceğini unutmayın, çok temiz koşullarda bile bazı bakteriler bir yolunu bulur. Bunun yanında soğuklarda da bazı bakteriler üremeye devam eder, buzdolabına konulan sütteki bakteriler oldukça yavaş gelişim gösterir ama bir şekilde devam eder.

Şimdi diyelim ki son kullanma tarihi geçmiş süt midenize girdi. O andan itibaren besin zehirlenmesi riski baş gösterebilir. Bazen bu durum o kadar hafif gerçekleşir ki, siz hiç bir şey fark edemezsiniz, ama bazı durumlarda besin zehirlenmesi korkunç düzeylerde gerçekleşir. Mide krampları, ateş, kusma, ishal, besin zehirlenmesinin en yaygın belirtileridir.

Bu belirtiler birkaç saat sürebileceği gibi, günlerce de devam edebilir. Diğer taraftan çiğ süt, pastorize olmadığı için, bakteri taşıma olasılığı daha fazladır ve bu da ciddi sağlık sıkıntıları anlamına gelir, özellikle de bağışıklık sistemi zayıf olanlar için durum daha kritik olabilir. Son kullanma tarihine bakarak, bozuk süt teşhisi yapmak oldukça kolaydır ama siz yine de sütten bir yudum alın ve koklayın ki herhangi bir anormalliğe karşı hazır olun. Olası bir şüphe halinde hiç düşünmeden elinizdeki sütten kurtulun.

 Diyelim ki bozuk süt içtiniz;

  • Bol bol sıvı tüketin, çok su için. 
  • Çok ciddi belirtiler varsa hemen bir doktora görünün. 
  • Bazen kusmak da işe yarayabilir.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..