Ana Sayfa » , , , » Tablet, PC ve Akıllı Telefonlarda İhtiyaç Planlama

Tablet, PC ve Akıllı Telefonlarda İhtiyaç Planlama

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Wednesday 18 June 2014 | 09:04

Konu başlığı kulağa basit geliyor olabilir, sakın aldanmayın! özellikle son bir kaç yıl bilgisayar sistemleri, akıllı telefon piyasası oldukça hareketlendi ve tüketici karar verme noktasında oldukça zorlanıyor. Bu yazımızın ana teması da tam olarak bu, yani "karar verme noktasında zorlanmak". Bunun ilk ve en önemli nedeni, karar vermeden önceki aşamaları sağlıklı analiz edememekten kaynaklanıyor. Ben aşamalara, analizlere gelemem diyenlerdenseniz vakit nakittir. Bir an önce değerlendirin, zaten birazdan nakit olayına da değineceğiz.

Önce ne istediğinize bir karar verin
Soru sorarak başlayalım, kaçımız tablet veya akıllı telefon almadan önce hangisini almalıyım değil de, hangisini almamalıyım sorusunu sormuştur? Pek aşina olduğumuz bir soru değil. Psikolojimiz, bize olumsuz soru sorma şansı tanımıyor. Oysa hangisini almalıyım, hangisi en son teknolojik ürün, hatta hangisi daha pahalı, hangisi şöyle hangisi böyle? Soruları çok daha tanıdık sorular.

Gelelim ihtiyaç planlama nasıl yapılır sorusunun cevabına, aslında dikkat etmemiz gereken bir kaç madde desek de yanlış olmaz,

  1. Tablet ya da akıllı telefon yahut herhangi bir şey, ne alacaksak alalım öncelikle ne amaçla kullanılacak bunu belirlemeliyiz. 
  2. Bütçemizi gözden geçirmeliyiz. Unutmayın finansal durumu yönetebilmek tek başına bir sanattır. 
  3. Kapsamlı bir piyasa araştırması yapmalıyız.
  4. İhtiyaç sapması durumu ile karşılaşmamak için, teknolojinin cazibesine kapılmamalıyız. 
Bu maddelere uyulması halinde, yani bu şekil bir ihtiyaç planlaması yaparsanız ne demek istediğimi anlayacağınızdan eminim. Tabi herkes kendi maddelerini ortaya koyup öyle hareket edebilir. Burası önemli! mutlaka o maddeleri bir tarafa kendiniz yazıp not edin. Örneklendirelim isterseniz, bir blog yazarı ve sık sık seyahat eden biri olarak, mekan/zaman fark etmeksizin her an konforlu bir şekilde anlık not alabilmeliyim çünkü biz blog yazarları için çevremiz ilham kaynağı. Aynı zamanda dilediğim gibi blog'uma erişebilmeli ve her an etkin bir şekilde blog'umu yönetebilmeliyim. İşte bu ihtiyaç planlamasından sonra bana 5 inc'lik bir akıllı telefon ya da bir dizüstü pc değilde tablet gerekiyordu çünkü ihtiyacım olan buydu ve nitekim tercihimi iPad'den yana kullandım. aynı şekilde sosyal paylaşım sitelerini akif kullanan biri, kendi ihtiyaç planlaması doğrultusunda tercihini akıllı bir telefondan yana kullanabilir.

Ya da bir grafikersiniz diyelim, bu durumda bir tablet ihtiyacınıza karşılık vermeyecektir. İhtiyacınıza uygun fakat bütçenize zelzele etkisi yaratmayacak bir dizüstü bilgisayar isabet olacaktır. Tekrar hatırlayalım ne alacağınızdan da önemlisi, alacağınız cihazın ihtiyacınıza yönelik mi, değil mi bunu net bir şekilde anlamak. Şunu da belirtmekte fayda görüyorum, şuursuzca para saçtığımız teknolojik cihazların, gönüllü kölesi olmayalım. Teknoloji bizler için var, ihtiyaçlarımız için var. İhtiyaç planlamasını dosdoğru yaparak, hem ihtiyaç dışı ürün almamış oluruz hem de teknolojinin kölesi değil efendisi oluruz.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..