Evde İguana Bakımı

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Saturday 15 March 2014 | 10:28

Ağaç dalları bir çok fayda sağlar



İguanalar soğuk kanlı hayvanlardır. Genellikle bakımları zordur ve sınırlı bir alanda yaşamaya çok elverişli değildirler. Bakımları oldukça pahalı olan bu hayvanlar için uygun ortam oluşturabileceğinize inanmıyorsanız, bir kez daha düşünün. Uygun ortamdan kastım doğru yemek seçimi, yeterli ışık, ısı kaynağı, ve büyüme süreçlerinde onlara yeterli alan sunabilecek kadar geniş bir kafes. Şimdi diyelim ki bir iguana almaya karar verdiniz, belki de çoktan satın aldınız.  O halde sizlere iguana bakımı ile ilgili bir kaç öneri;

  • İguana güneş ışığına fazlasıyla ihtiyaç duyar.

İguanalar U.V.A ve U.V.B ışınlarını emebilmek için, doğal güneş ışığına fazlasıyla ihtiyaç duyarlar ve bu durumda iguana, hem daha neşeli hem de mutlu olacaktır. Bunun yanında U.V.B ışını iguananın besinin emilimini sağlayacaktır ve metabolik kemik hastalıklarının önlenmesine yardımcı olacak kalsiyumu absorbe etmelerini sağlayacak D vitaminin emilimine imkan sağlayacaktır. U.V.A ışınları için en iyi kaynak olarak güneşi veya evinizdeki ışıkları kullanabilirsiniz.

U.V.B kaynağında sıkıntı yaşamanız olasıdır. Sıkı bir araştırma sonrasında, U.V.B çıkışı sağlayan özel florasan ampüllere ulaşabilirsiniz. Bu ampüller, iguana sağlığı için olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Ama unutmayın, bunları her altı ayda bir değiştirilmesi şarttır.

  • İguana için yeterli ısı çok önemlidir. 

Bu hayvanların ana vatanını göz önünde bulundurduğunuzda, düşük sıcaklıklarda neden yaşayamayacaklarını anlamanız mümkün. Bir iguanaya sahip olmak istiyorsanız, onu sıcak tutmak için ısı lambalarına ihtiyaç duyacaksınız. İhtiyaç duyulan ısı 30-35 derece arasında olacaktır. Isı lambasını uygun gördüğünüz ortama yerleştirdiğiniz andan itibaren, hayvanın ısıya olan reaksiyonunu takip altına almalısınız. Eğer iguananız sürekli lambanın altında geziniyor veya kıvrılmış uzanıyırsa, anlayın ki ortamın biraz daha ısınması şart, baktınız ki iguana lambanın altına hiç uğramıyor, o zaman dereceyi biraz düşürün. Gece sıcaklığın 28 derecenin altına düşmediğinden emin olun, gündüz ise 30-32 derece arası uygun olacaktır. Ama yukarıda bahsettiğim gibi hayvanı gözlemleyin ve ısıya yön verin.

İguanalar soğuk kanlı olduklarından, vücut ısılarını insanlar gibi dengeleyemezler, ve ortam çok soğuk veya sıcak olduğunda daha uygun yerlere doğru hareket ederler. Bu sebepten hayvanın hareket edeceği bir ortam olacağından emin olun, ısıyı direkt üzerine tutmayın.

  •  İguana için uygun büyüklükte bir ev şart 

Arkadaşlar, ev hayvanları satan bir dükkandan alacağınız orta büyüklükte bir akvaryum, bebek iguana için bile küçük gelecektir. Yeni aldığınız bir iguana için başlangıçta 1 metre derinliğe, 2 metre uzunluğa ve en az 25-30 cm genişliğe sahip bir akvaryum yeterli gelecektir. Tabi hayvan büyüdükçe ufak tefek değişiklikler iyi olacaktır. Kafes şeklindeki evler her ne kadar daha ferah olsa da, nem dengesini sağlamak ve ısıyı dengelemek adına, geniş bir akvaryum daha fazla işinizi görecektir.

  • İguanalar tırmanmayı çok severler 

Hayvanınız için uygun gördüğünüz ev ortamının nem oranını da düzenleyecek olan ağaç dallarının, kafes civarında belli yerlerdeki varlığı iguananızın işine gelecektir. Bunun yanında yine biraz araştırma yaptığınızda, hayvanın yaşam alanına nem sağlayacak bazı ekipmanlar satın almanız da mümkün.

  • İguanalar düzgün ve dengeli beslenmeli 

İguanalar vejeteryandır. Bu hayvanlara hayvansal proteinler vermeyin, 15-10 sene olan ortalama yaşam ömürlerini yarı yarıya aşağıya çekersiniz. Özel bir diyet uygulanması iguanalar için çok önemlidir. Şu 4 şeyden kesinlikle uzak durun, brokoli, karnabahar, havuç, mısır.

  • Peki İguana ne yemeli? 

Bezelye, yeşil biber, dere otu, roka, marul, tere otu, kayısı, çilek, muz, armut, cennet meyvesi, lahana, yeni dünya, gül yaprağı, şeftali, dut yaprağı, turp otu, kivi ve bunun gibi besinler.....

  • Aynı kafeste kaç İguana?

İguanalar, doğal olarak alan koruması yapan hayvanlardır, kendi başlarına yaşarlar ve sadece çiftleşmek için bir araya gelirler. Böyle bir durumda iki veya daha fazla iguanayı bir araya getirmek savaş çıkmasına davetiye anlamına gelir. İki iguana bir araya gelip, kavga etmeye başladıkları anda belki çok sonra fark edeceğiniz bir sıkıntı ortaya çıkar, ağız çürüğü. İguananız yemek yememeğe, iyice keyifsiz olmaya başladığında bu sıkıntıdan şüphelenebilirsiniz. Bu yaralar bakteriyel, viral sıkıntılardan da kaynaklanabilir. Ağızda akıntı, cerahat gözlemliyorsanız, veya hayvanın çenesinde şişlik varsa dikkat!!!!

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..