Yine çok lezzetli bir yemek tarifi, cevizli bat.
Bat nedir diye bakacak olursak, Tokat yöresine ait olan, sulu bir yemek tarifidir. Hazırlandıktan sonra ise yaprağa sarılarak yenir. İçerisindeki malzemeler ile oldukça sağlıklıdır.
Malzemeler :
- 2 su bardağı yeşil mercimek
|
Tokat-Turhal bölgesi nefis bir tat |
- Bir su bardağı ince bulgur
- 2 yemek kaşığı salça ( domates ve biber karışık olacak )
- Yarım demet maydanoz
- 1 demet dere otu
- 2 adet orta boy domates
- 2 adet yeşil biber
- Yarım demet taze soğan
- Bir tutam kurutulmuş reyhan
- 1 adet kuru soğan
- 1 su bardağı iç ceviz
- 3 su bardağı su
- Tuz, karabiber, kimyon, sumak
- Asma yaprağı
Yapılışı :
- İlk önce mercimekleri bir tencereye alın ve yenecek kıvama gelene kadar pişirin. Sonrasında bulguru mercimeğin içerisine atın ve ağzını kapatın. Bulgur mercimeğin ısısıyla şişecektir.
- Yeşil mercimekleri derin bir kabın içerisine alalım ve maydanoz, dere otu, yeşil soğan, domates, yeşil biber, kuru soğanı ince ince doğrayıp yeşil mercimeğe ekleyelim.
- Karışıma cevizi ekleyelim.
- 5 bardak su ile birlikte salçaları ve baharatlarını ekleyelim ve karıştıralım. Batın kıvamının sulu olması gerekiyor. Eğer gerekirse su miktarını artırabilirsiniz.
- Haşlanmış tuzsuz asma yaprağı ile servis yapalım.
- Afiyet olsun...
0 yorum:
Post a Comment