Blogger Site Haritası

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Sunday 30 March 2014 | 01:35

Bana sorarsanız seo teknikleri arasında ne kadar önemli olduğunun çok da farkında olmadığımız bir uygulama Site Haritası ekleme. Özellikle website işine yeni adım atanların muhakkak dikkat etmesi gereken bir konu. Güncel tuttuğunuz bir site haritası hem kullanıcılar hem de arama motorları için, sitede dolaşımı daha kolay bir hale getirir. Eklediğiniz site haritası sitenizde hangi iç ve dış linklerin olduğuna, sayfaların ne durumda olduğuna dair bir göstergedir. Aslına bakarsanız arama motorları ile sitenizin iletişiminin doğru kurulması açısından site haritalarına kesinlikle ihtiyaç duyacaksınız. Robots.txt uzantısı ile, arama motorlarına sitenizin hangi kısımlarının index'ten muhaf olması gerektiğini veya hangi kısımlara arama motorlarının uğraması gerektiğini açıkça ifade edersiniz.
Belli aralıklarla, sitenizi güncellediğinizde veya yeni bir içerik sonrası site haritası gönderin

Site haritalarının bir diğer faydası da, arama motorlarının sitenizdeki herhangi bir değişiklikten derhal haberdar olabilmesidir. Site haritası kullanılan sitelerin sayfalarının arama motorlarının örümcekleri tarafından daha hızlı indeks alması kaçınılmazdır.

Bunun yanında site haritaları sayesinde bozuk bir iç link veya ulaşılamayan bir sayfaya yönelik yaptırımlarınız da olabilir. Tabi ki site haritaları bu bozuklukları gidermek için tek yol değildir ama oldukça yardımcıdır. Özellikle de siteniz yeniyse ve siz de bu işe ciddi anlamda gönül verdiyseniz bu şu anlama gelir, sitenizde onlarca yeni güncellenmiş yazı ve farklı uygulamalar mevcut. İşte bu noktada sitenizin genel durumunu, arama motorlarına haberdar etmeniz çok önemlidir.

Google gibi çok büyük arama motorlarının site haritası programlarının halen gelişim aşamasında olduğunu göz önünde bulundurursak ve arama motorlarının da site haritası indeks algoritmalarını sürekli geliştirdiğini dikkate alırsak, ilerleyen zamanlarda site haritası ve siteler arasındaki ilişkinin daha hayati olması kaçınılmaz.

Site Haritası Oluşturmak

Bir kaç saatinizi internet üzerinde geçirdiğiniz takdirde, onlarca sitenin sizlere site haritası oluşturma imkanı sağladığını fark edeceksiniz.  Ama ben bu yazımın sonunda, bloğunuz için çok önemli ve pratik olan bir site haritası oluşturma yönteminden bahsetmek istiyorum;
  • Bunun için ilk olarak google web yöneticisi araçlarına erişim sağlayın ve harita oluşturmak istediğiniz web sitenize giriş yapın. (Birden fazla siteye sahipseniz seçenekler çoğalacaktır). 
  • Sol tarafınızda göreceğiniz seçeneklerden tarama başlığına tıklayın ve çıkan alt başlıklardan site haritalarına gidin. 
  • Sağ üstte kırmızı ile göreceğiniz site haritası ekleme/test etme sekmesine tıklayın ve bekleyin, bu noktada bloğunuzdaki yazılarınızın sayısı ile ilgili bir seçim yapmanız gerekecektir. 
  • Eğer yazılarınızın toplamı 500'den az ise; atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500 
  • Eğer yazılarınız 500 ile 1000 arasında ise atom.xml?redirect=false&start-index=501&max-results=500 
  • Son olarak toplam yazınız 1500'den az ise atom.xml?redirect=false&start-index=1001&max-results=500 
  • Bunlardan birini seçin, atom ile başlayan ve 500 ile biten kısmı kopyalayın ve site haritası ekleme sekmesine yapıştırın ve gönderin.

Bunun yanında şunu da ifade etmek gerekir, iki tane site haritası, duplike içerik (dublicate content) anlamına gelmez korkmayın. Google açıkça beyan eder, site haritası kullanımı sitenize hiç bir şekilde ceza olarak geri dönmez.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..