Kuş Gribi Yine Sahnede

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday 17 February 2014 | 11:09

 Binlerce kuş telef edilmişti.....
Kuş gribi yeni bir türü ile Çin'de yine karşımızda. Tavuk pazarına gittikten sonra yakalandığı kuş gribi (N10N8) virüsü sonrasında 73 yaşındaki yaşlı kadın hayatını kaybetti. Bunun yanında bir kişinin daha bu virüse yakalandığı bildiriliyor ama yine de virüsün nerede, tam olarak bulaştığı konusunda bir netlik yok. Uzmanlar, geçmişte yaşananların da hesaba katılarak, bu yeni virüsün yayılma ihtimalinin ciddiye alınması gerektiğini vurguluyorlar.

N10N8 virüsünün genetik yapısının geliştiğini belirten yetkililer, bu haliyle virüsün insanlar üzerinde daha etkili olacağını ifade ediyorlar. Şu anda çok net olmasada, bu virüsün insandan insana bulaşabileceği yönünde bir kanı var ve bu da bilim adamlarını oldukça korkutuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nden ise dikkatli olunması yönünde çağrı çoktan geldi bile.

Birkaç Hatırlatma; 

  • Kuş gribi ilk defa H5N1 adıyla Hong Kong'ta ortaya çıktı.
  • Yaklaşık 150 milyon kuşun etkilendiği bu virüs, Dünya Sağlık Örgütü'nce kayıt altına alınmış en büyük ve en etkili salgın olarak bilinmektedir.
  • Hastalığın kümeslerde kontrol altına alınması birkaç sene sürebiliyor.
  • Hastalık virüsü, Güneydoğu Asya kökenli gibi görünse de, Nijerya ve Türkiye'deki kuşlarda bile bu virüse rastlanılmıştır. Avrupa'da İngiltere, Avusturya, İtalya, Yunanistan, Fransa ve Almanya gibi birçok ülkede de virüs gözlemlenmiştir. 
  • Belirtiler: Boğaz ağrısı, ateş, öksürük, kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, göz enfeksiyonu, göğüs ağrısı, soluk alıp vermede güçlük, organ yetmezliği.
  • Standart grip aşıları, bu hastalığa karşı hiç bir koruma sağlamamaktadır. 

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..