Bozanın Faydaları

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday 20 January 2014 | 00:32

Boza farklı şekillerde tüketilebilir!
Bozanın tarihi 900 yıllara dayanır, ve o zamanlar Orta Asya Türkleri bu içeceği ilk keşfedenlerden. Ülkemizde ise 1870'li yıllarda Hacı Sadık Bey bulduğu formülle bozaya bugünkü tadını vermiştir. Bu isim size tanıdık gelmediyse, İstanbul Vefa Bozacısı eminim size daha aşina gelecektir. İşte Hacı Sadık Bey, İstanbul'un Vefa semtinde açılan bu ünlü yerin sahibiydi.

Boza, darı irmiği, şeker ve sudan meydana gelir. Mayalı bir içecek olması ve gıda bakterilerini barındırabilecek yapısından dolayı aman bu içeceğe dikkat! Elinizdeki bozayı iyi muhafaza edin, ve çok hızlı tüketin.




Piyasada mevcut olan bozaların bir çoğu darıdan yapılsa da, mısır, buğday ve arpa da kullanılabilir.

Bozanın Faydaları;

  • Üretimi esnasında ortaya çıkan laktik asit hazımı kolaylaştırır.
  • A ve B vitaminlerinin dört türü ve C ve E vitaminlerini içerisinde barındırır. 
  • İçinde yağ oranı sıfırdır. 
  • Hamile bayanlara şiddetle önerilir, süt yapıcı özelliği oldukça fazladır. 
  • İçindeki mayaların probiyotik özelliği vardır. 
  • Kilo almak istiyorsanız, sporcuysanız ve enerji ihtiyacınız varsa bu içecek tam size göre. İçeriğindeki karbonhidratlar, proteinler ve B vitamini ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. 
  • Öksürük tedavisinde bile kullanılır. 
  • Bozanın içeriğinde bulunan nikotinik asit, kötü kolesterolü azaltır, bu arada iyi kolesterolü artırır. 
  • Yapılan çalışmalar sonrasında şeker hastalarında, kalp ve damar sağlığını ciddi oranda koruduğu belirlenmiştir.
  • Mide bezlerinin faliyetlerini artırır, bağırsak florasını düzenler.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..