Hamilelik Reflüsü

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Wednesday 18 December 2013 | 03:13

40 hafta süren hamilelik dönemi anne adayının tüm yaşantısını etkisi altına alan bir serüvendir. Bu dönem boyunca anne adayının vücudunda türlü değişikler olur ve bu değişiklikler kimi zaman sağlık problemi olarak ortaya çıkar. Reflü de gebelik sürecinde yaşanabilecek ve maalesef yaşam kalitesini düşüren hamilelik sorunlarından bir tanesidir.

Reflü nedir?

Reflü, yemek borusu ile mide arasındaki kapakçık basıncının azalmasına bağlı olarak oluşan, asitli mide içeriğinin yemek borusundan yukarı doğru kaçması olarak tanımlanan mide hastalığıdır. Yemek borusu aside karşı dirençli değildir ve mideden gelen acı su ile karşılaştığında tahriş olur ve yanar.

Reflü normalde de sık görülen bir mide hastalığı olmakla birlikte hamilelerde görülme olasılığı artabilir. Gebelik reflüsünün görülme sıklığı  % 40-50 arasındadır. Gebelik reflüsü hamileliğin ilk aylarında ya da ikinci ayında başlayabilir ve doğuma kadar sürer. Hamilelikte görülen reflü de şikayetler normal zamanda görülen reflü şikayetleri ile aynı olmakla birlikte, çoğu zaman şikayet dereceleri artabilir. Hamilelikte reflünün görülme nedeni artan  kadınlık hormanları östrojen ve progesterondur. Ayrıca rahmin büyümesine bağlı olarak karın içerisindeki basıncın artması da mideye baskı yaparak içeriğin yukarı çıkmasına ve yanma probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hamilelikte reflü tedavisi :

Hamilelikte reflü genellikle doğumun gerçekleşmesi ile birlikte sona eren bir süreçtir. Bu süre zarfında çok sıkıntı çeken anne adayları doktorları ile konuşarak ilaç tedavisi uygulayabilirler. Endoskopi yapılması çok önerilen bir durum değildir. Fakat doktorunuz zaruri olarak yapılmasını öneriyorsa mutlaka yaptırmalı ve tedavi yöntemini belirlemelisiniz. Bunun dışında dikkat edeceğiniz birkaç ufak detay ile şikayetlerinizi en aza indirebilirsiniz.
  • Mideniz doluyken yatmamaya özen gösterin.
  • Az ama sık yemek yiyin.
  • Reflü şikayetinizin artmasına neden olacak asitli yiyeceklerden uzak durun.
  • Kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durun.
  • Yiyecek ve içeceklerinizi çok sıcak ya da çok soğuk tüketmeyin.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..