Grace Hooper Kimdir ?

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday 9 December 2013 | 03:25

Google'ın bugünkü doodle uygulamasında 107. doğum gününü kutladığımız Grace Hooper kimdir ve neler yapmıştır gelin bir göz atalım.

Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve ABD donanmasında rütbeli askerlik yapmış Grace Hooper, Harvard Mark I bilgisayarının ilk programcılarından biriydi. 9 Aralık 1906 yılında doğan ve  1 Ocak 1992 yılında ölen Hooper, bilgisayar programlama dilleri için ilk derleyiciyi geliştirerek modern anlamda ilk programlama dili olan COBOL'un geliştiricilerinden birisiydi. Bu anlamda Google Grace Hooper'ı esinlendiği ilk üç isimin arasında göstermektedir.

1906 yılında NewYork' ta doğan Hooper, Yale Üniversitesi Fizik ve Matematik bölümlerini okudu. Matematik bölümünde doktorasını yaptıktan sonra 1941 yılında profesör oldu. 1949 yılında matematikçi olarak çalıştığı Eckert-Mauchly bilgisayar şirketinde, dünyanın ilk ticari bilgisayarı olan UNIVAC I geliştiren takımın elemanlarından bir tanesiydi.

Bilgisayarları konuşturan kadın olarak da bilinen Grace Hopper, bilgisayar dilinde debugging ismi ile bilinen programı hatalardan temizleme konseptinin de ilk kullanıcılarından bir tanesiydi.

Amerikan savaş gemisi olan USS Hooper adını, Tümamiral Grace Murray Hopper'dan almıştır.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..