Hermann Rorschach kimdir?

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Thursday 7 November 2013 | 23:10

Sizce de Brad Pitt'e fazlasıyla benzemiyor mu?
Dikkatinizi çekmiştir, google farklı zamanlarda, tarihe iz bırakmış kişilerin veya önemli olayların tasvir edildiği doodle'lar yayınlar. Bugün Hermann Rorschach adında bir kişinin 129. doğum günü vesilesiyle bir doodle yayınlandı. Rorschach testinin yaratıcısı olan bu isim ile ilgili ilginizi çekebileceğini düşündüğüm birkaç detay paylaşmak istiyorum.

Hermann Rorschach kimdir? 

8 Kasım 1884'te İsviçre'nin Zürih kentinde dünyaya gelen bu deha kişilik, tıb kariyeri yapmak istemiş ve psikiyatri eğitimi almıştır. Aslında onun hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, mürekkep lekesi testi olarak da bilinen, hastaların veya deneklerin algılarını resimlerdeki mürekkep lekeleri aracılığıyla analiz etmeye yarayan bir psikolojik testin, Rorschach testi'nin yaratıcısı olmasıdır.


Rorschach testinde kullanılan bir resim 
Bu testi özellikle Amerikan filmlerinde görmeyeniniz yoktur, ilgili doktor elinde aslında çok dikkatli bakılmadığı sürece hiç bir anlam ifade etmeyen mürekkep lekelerini hastaya gösterir ve o resimlerde ne gördüğünü anlatmasının ister. Burada esas yapılmak istenen duygu ve düşüncelerini anlatmakta sıkıntı çeken hastaların, bir şekilde bilinç altlarında mevcut olan düşünce bozukluklarını, sapkınlıkları tespit etmek ve sonrasında uygun tedaviyle bu duruma müdahale etmekti. Özellikle 60'lı yıllarda oldukça ciddiye alınan bu test sayesinde psikiyatrik vakaların incelenmesi çok farklı bir boyut kazanmıştır.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..