Gebelik Zehirlenmesi ve Belirtileri

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Saturday 23 November 2013 | 09:52

Doktor kontrolleri aksatılmamalı
Gebelik zehirlenmesi, tıp dilinde bilinen adı ile preeklampsi, gebeliğin 20. haftasından sonra meydana gelen ve idrarda protein ve şişlik ile birlikte atılan hipertansiyondur (yüksek kan basıncıdır). İdrarda protein atımı gebenin gün içerisinde az sıvı tüketmesi ile de görülebilir. Bu yüzden gebelik zehirlenmesinden bahsedebilmek için yüksek kan basıncı yani hipertansiyon ve ödemin de görülmesi gerekir.

Gebelik zehirlenmesi annenin ve bebeğin sağlığını ciddi anlamda tehdit eden gebelik komplikasyonlarından bir tanesidir. Bu yüzden hafife alınmaması ve fark edildiği anda kontrol altına alınması gerekir. Düzenli kontrole giden anne adayları gerekli testleri rutin bir şekilde yaptırdığı için bu tehdidi en kısa sürede fark edip, gerekli tedaviye başlayabilirler. Fakat düzenli kontrole gitmeyen anne adaylarında bu durumun erken fark edilmesi söz konusu olmayabilir.

Preeklampsi hızlı, orta ve şiddetli olarak 3 gruba ayrılır. Ağır yani şiddetli preeklampsi nadir görülen çeşididir. Hafif ve orta şiddetli görülen çeşitleri ise en fazla görülen çeşitlerindendir. Şiddeti ne olursa olsun anne adayında gebelik zehirlenmesi fark edildiği anda doktorunun hemen tedaviye başlaması gerekir.

Gebelik zehirlenmesinin belirtileri 

  1. İdrarda protein kaybına bağlı olarak vücutta oluşan ödem.
  2. Sabahları uyandığınızda yüzde ve göz kapaklarında meydana gelen şişlikler.
  3. Ellerde ve ayaklarda meydana gelen şişlikler.
  4. Ağır preeklampsi söz konusu olduğunda anne adayında sara nöbeti geçirildiğinde yaşanan kasılmalara benzer kasılmalar görülebilir.
  5. Hafif ve orta şiddetli preeklamsi çoğu zaman hiçbir belirti göstermez. Anne adayı rutin kontrolüne gittiği zaman doktoru tarafından fark edilebilir.
Gebelik zehirlenmesi yaşadığında ve bebeğin durumu nedir diye bakacak olursak ; bebekte karşılaşılan en büyük problem gelişim geriliğidir. Gebelik zehirlenmesi yaşayan annelerde erken doğum riski daha fazla görülür.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..