Aft Nedenleri ve Tedavisi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday 26 November 2013 | 08:47

Aft yani ağız içi yaraları, ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında görülmekle birlikte, dil üzerinde, diş etinde, damakta da görülebilen solgun, beyaz renkli ve ağrısı fazla olan ülserleşmiş lezyonlardır. Toplum geneline bakıldığında bayanlarda daha fazla görülen aftlar, ağız içerisinde bir bölgede çıkabileceği gibi aynı anda birçok bölgede görülebilir.

Aftın nedenleri :

Aftın nedeni yapılan araştırmalara göre tek bir sebep ile açıklanamamıştır. Fakat aftın görülme sıklığını ve iyileşme sürecini geciktirici sebeplerden bahsedilebilir.
  1. Yiyecekler : Ağız mukozasını tahriş eden, tuzlu, baharatlı ve asitli yiyecekler, aft oluşumunu hızlandırabilir. Bunlar dışında eğer kişinin vücudunun alerji olduğu yiyecekler varsa bunlar da aft oluşumunu hızlandırabilir.
  2. Diş Macunu : Diş macunlarının içerisinde bulunan, sodyum lauryl sulhate ( SLS ) ismi verilen ve diş macunlarının köpüklü olmasını sağlayan madde, mukoza hücrelerini tahriş eden bir kimyasaldır. Aft problemi olan kişilerin SLS maddesini içerisinde daha az bulunduran diş macunlarından kullanmaları daha sağlıklı olacaktır.
  3. Stres ve Travma : Günümüzde birçok hastalığı tetiklediği ve iyileşme sürecini yavaşlattığı bilinen stres, aft oluşumunda da önemli bir neden olmaktadır.
  4. Diğer nedenler : Tütün ve sigara kullanımı, demir eksikliği, B12 vitamini eksikliği ve kişide bulunan diğer kronik hastalıklar nedenler arasında sayılabilir.

Aft Oluşumunu Engellemek İçin Neler Yapılabilir ?

  1. Nedenler arasında en son madde de saydığımız gibi, B12 ve demir eksikliği aft oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden demir ve B12 değerlerinizi ölçtürün ve eksiklik varsa doktorunuzun yönlendirdiği şekilde tedavi olun.
  2. Sıcak, asitli ve tahriş edici yiyecekler tüketmekten kaçının.
  3. Eğer aft problemini sık yaşıyorsanız süt ve süt ürünlerini daha az tüketin. Çünkü süt ve süt ürünlerinin içerisinde bulunan alerjen maddenin aft oluşumuna yardımcı olduğu açıklanmaktadır.
  4. Kahveyi sık tüketmeyin.
  5. Gazlı içeceklerden ve çikolatadan uzak durun.
  6. Gluten alerjisi olanların da aft problemi ile daha sık karşılaştığı yapılan araştırmaların bir sonucudur. Bu yüzden glütensiz gıdalar tüketmeye özen gösterin.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..