Yeni Doğan Sarılığı

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday 22 October 2013 | 09:36

Dokuz ay karnınızda taşırken bile ya bir şey olursa diye düşünüp, her türlü hastalıktan sakındığınız bebeğinizin doğduğunda sarılık olduğunu duymak elbette çok üzücü bir durumdur. Bu tür bir durum ile karşılaştığınızda neler yapacağınzı ve tedavisinin ne olduğunu bilmek çok önemli. Bu yazıda size yeni doğan sarılığı olarak bilinen hastalık hakkında bilgiler vereceğiz.

Yeni Doğan Sarılığı Nedir ?


İnsan rengine sarı rengini veren bilirubin isimli maddenin kandaki seviyesi yükseldiği zaman sarılık ismi verdiğimiz hastalık oluşur. Bilirubin isimli madde bebeğe, bebek daha anne karnında iken plasenta kanalı ile geçer ve yeni doğan bebeklerin ciğerlerinin bu maddeyi dışarı atmakta yetersiz kalmasından dolayı, birçoğunda bu hastalık görülür. (İstatistiklere göre erken doğan bebeklerin % 80 'ninde zamanında doğan bebeklerin ise % 60 gibi bir oranında sarılık görülmektedir). Atılamayan bilirubin maddesi kan ve dokularda birikerek cilde ve göz aklarına sarı bir renk verir.

Yeni Doğan Sarılığının Belirtileri Nelerdir ?

Hastalığın belirtileri, bilirubin maddesinin kanda bulunan oranına göre farklılıklar göstermektedir. Ama maddeler halinde toplayacak olursak ;
  1. Baş ve boyun bölgesinde meydana gelen sararmalar
  2. Gövdenin üst bölümünde meydana gelen sararmalar
  3. Gövdenin alt kısmında meydana gelen sararmalar
  4. Kol ve bacaklarda meydana gelen sararmalar
  5. Bacaklarda ve ayaklarda meydana gelen sararmalar
  6. Göz akında meydana gelen sararmalar

Yeni Doğan Sarılığının Tedavisi :

Bebeklerin doğumundan yaklaşık olarak 2-3 gün sonra ortaya çıkan bu hastalık genellikle 1 hafta 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Bebeğin erken doğmuş olması ve hastalık belirtilerinin yüksek olması iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir. Bebeğin tedavi süresi boyunca iyi beslenmesi bilirubin maddesinin gayta ile atılmasın açısından önemlidir. Ciddi bir tehlike riski taşımasa da sarılık olmuş bir bebeğin doktor kontrolünde olması son derece önemlidir.

Yeni doğan sarılığı ayrıca fizyolojik sarılık olarak da bilinir. Fizyolojik sarılık dışında bebeklerde görülme olasılığı bulunan iki tür sarılık daha bulunmaktadır.

Anne Sütü Sarılığı :

anne sütünde bulunan bir maddenin bazı bebeklerde bilirubin miktarını artırması ile meydana gelen hastalık türüdür. Ciddi bir zararı olmayan bu sarılık türü, fizyolojik sarılıktan biraz daha geç görülür fakat iyileşme süresi yine 1 hafta ile 10 gün arasında değişebilir. Yine de doktor kontrolü bu sarılık türünde de önemlidir.

Kan Uyuşmazlığı Sarılığı

Anne ve bebeğin kan uyuşmazlığı yaşamasından ötürü meydana gelen bir hastalık türüdür. Annenin kan grubunun (-) bebeğin kan grubunun (+) olduğu durumlarda bu sarılık türü ciddi tehditler oluşturabilir. Normal durumlarda ise bilirubin miktarı yavaş yavaş azalarak kendiliğinden geçer. Diğer hastalık türlerinde olduğu gibi bu sarılık türünde de doktor kontrolü oldukça önemlidir.



0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..