Cengiz Han (2007)

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Sunday 20 October 2013 | 13:21

Alın size IMDb'den 7.2 puan almış, 2007 yapımı güzel bir film, orjinal ismiyle Mongol, veya bazılarına daha tanıdık geleceğine inandığım Türkçe ismiyle Cengiz Han (Temuçin).

Filmin Konusu

Kazakistan'ın Oskar'a adaylığını koyduğu bu çok uluslu ortak yapım, Moğol kabilelerini bir araya getirerek Moğol İmparatorluğu'nu kuran (1206-1294) ve o dönem dünyaya nam salmış, fazlasıyla korku ve saygı duyulan, çok başarılı bir komutanın, Cengiz Han'ın hayatını konu almıştır. 

Temuçin'in (Cengiz Han) dünyanın yarısından fazla bir toprağa nasıl egemen olduğuna tanık olacağınız bu filmde, aslında bir insanın herşey bitti derken neleri başarabileceğine tanık oluyorsunuz. 


Filmlerle, kitapların, tarihi bilgilerin sürekli bir çelişki içinde olduğunu bilmeyen yoktur. Bu filmde de öyle yağmacı, gittiği yerleri kırıp geçiren bir Cengiz Han yerine, daha Tanrısal özellikler yüklenmiş, bir kadın için büyük bir savaşı göze alabilen bir komutan var.

Askeri bilgisi ve donanımı hiçbir şekilde tartışılmayan ve bu filmde de bu özellikleri en üst düzeye çıkarılan Cengiz Han'ı Budist bir rahibin rüyasında görmesi de oldukça etkileyiciydi.  

Keşke filmde Temuçin'in olgunluk dönemlerine yapılan jet hızıyla geçiş biraz yavaşlatılsaydı ve geçiş döneminde neler olduğu hakkında biraz daha bilgi sahibi olabilseydik. Bu bütün kavimleri birleştirme isteği de nerden çıktı? Bu kadına bu kadar bağlılık da neden? Nasıl oldu da bir sahnede bir anda binlerce orduyla karşımıza çıktı? Biraz daha bilgi fena olmazdı. 

Bana sorarsanız bu filme hiç bir şey gölge düşüremez, tarihi bir karakteri konu alan diğer bütün filmlerde olduğu gibi eksikler mevcut ama bir filme her istediğinizi sığdırmanız mümkün olmayabiliyor. 

Bu arada aklıma gelmişken söylemekte fayda var, Cengiz Han'ın koyduğu sonu idamla sonuçlanan kurallar, kanunları merak ediyorsanız internet üzerinden ciddi bir araştırma yapabileceğiniz gibi, bu konuyla ilgili pek çok kitap da mevcut ama size sadece şunu söylemek istiyorum, bu adam öyle enteresan kurallar koymuş ki o dönemde yaşayıp da hayatta kalabilmek galiba en büyük mucizeydi.  

Cengiz Han ilginç sözleriyle de öne çıkan birisi, şu söze dikkat; 


  • Ben tanrının cezalandırmasıyım ve büyük günahlar işlememiş olsan, tanrı benim gibi bir cezayı sana göndermezdi.  


Cengiz Han Filmi Fragman; 

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..