Gebelikte demir ihtiyaci

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday 24 September 2013 | 10:04


Hamile bayanların günlük olarak alması gereken mineral ve vitamin ihtiyaçlarının, normale göre daha fazla olması gerektiğinden, hamilelikte kalsiyum ihtiyacı yazısında bahsetmiştik. Günlük olarak alınması gereken ve hamilelikte en çok eksikliği hissedilen besinlerden bir tanesi de demirdir. Bu yazıda, hamilelikte günlük alınması gereken demir miktarı ne kadardır, yeterli miktarda demir tüketilmediğinde neler olur, demir eksikliğinin sakıncaları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Hamile olsun veya olmasın demirin insan vücudundaki önemi çok büyüktür. Demir, hemoglobin yapımında gerekli olan elementtir. Hemoglobin ise, hücrelere oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerindeki proteine verilen isimdir. Bir bireyin sağlıklı bir dolaşım sistemine sahip olması için olmazsa olmaz element demirdir. Normalde bu kadar önemli bir element olan demir, hamilelikte kan miktarının % 50 artmasından ötürü daha fazla hemoglobine ihtiyaç duyacağınız için hamilelik döneminde önemini ikiye katlar.

Hamilelik döneminde yeterli miktarda demir alınmazsa ne olur ?

Gebelikte artan kan basıncı ile birlikte daha fazla hemoglobine ihtiyaç duyulacağı için anne adayının demir ihtiyacının artacağından bahsetmiştik. Aynı zamanda hamilelik süresi boyunca, özellikle son aylarda, bebeğin doğduktan sonra kullanacağı demir miktarı da anne karnında iken depolandığından, gebelerin demir tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Uzmanlar, anne adaylarının yeterli miktarda demir almadığı durumlarda erken doğum ve ölü bebek doğumu riskinin arttığından bahsetmektedirler. Ayrıca demir eksikliği, bebeğin doğduktan sonra kilosunun düşük olmasına da neden olabilmektedir.

Anne adayları yeterli miktarda demir almadıklarında, yorgunluk hissi, saçlarda ve ciltte döküntü, baş dönmesi, sersemlik hissi ve konsantrasyon eksikliği gibi problemler yaşayabilirler.
Ne kadar düzenli beslenilse de hamilelik döneminde anne adayının dışarıdan aldığı demir miktarı kendisine yetmeyeceği için doktorlar, gebeliğin ilk yarısından sonra takviye demir ilaçlarına başlarlar. Kullanılan demir ilaçları anne adayında, her zaman olmasa da, kabızlık, bulantı, mide yanması gibi problemlere neden olabilir.

İçerisinde demir bulunan yiyecekler :

Yumurta sarısı, pekmez, üzüm, kurubaklagiller, ıspanak, fındık, fıstık, susam, karaciğer gibi yiyecekler.
Tükettiğiniz besinlerin içersinde bulunan demirin emilimini artırmak için, yiyeceklerinizi C vitamini ile tüketebilirsiniz. C vitamini demir emiliminin artmasında en yardımcı vitamindir. Ayrıca yemek yerken yanında çay ya da kahve tüketmek demir emilimini azaltacağı için, bu içecekleri yemeklerden an az 1 saat sonra tüketmenizde fayda vardır.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..