En iyi hizmet veren hastaneler

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Saturday 21 September 2013 | 09:14

Doktorluk, resmi ve ciddi bir meslek olmasının yanı sıra; günümüzdeki tıp sistemi uyarınca sadece iyi bir doktora muayene olabilme şansı yeterli değildir. Öte yandan hastanın muayene olacağı hastanenin koşulları ve şartları da hastaların sağlık durumlarında belirleyici olmaktadır. Günümüzdeki sağlık yasaları hem devlet hastanelerinin, hem de özel hastanelerin varlık göstermesine olanak sağladığı gibi; bu her iki tip sağlık kurumunun da düzeninden ve hijyeninden sorumlu olarak Sağlık Bakanlığını gösteriyor.

Devlet hastaneleri, Türkiye'de hizmet veren en eski hastanelerdir. Bu denge 70'lerin sonlarından itibaren değişmeye başladı ve özel hastaneler de sağlık sistemine dahil oldular. Türkiye'deki tüm hastaneler belli uluslararası koşullara ve de anlaşmalara uyum göstermek zorundadır. En iyi hizmet veren hastaneler, bakanlığın kurallarına uyan ve de uluslararası etik kurallarını uygulayan hastanelerdir. Öte yandan doktor – hasta mahremiyetini koruyan, hastabakıcı sisteminde güler yüzü ve hasta memnuniyetini ön planda tutan, hijyen kurallarını ihlal etmeyen hastaneler, hala sistemin en iyi hastaneleri listesinde yer alıyor.

Günümüzde tüm modern devletlerde bulunan hastaneler hasta haklarına büyük özen göstermektedir. Hasta hakları ile ilgili ilk bildiri, Lizbon Hasta Hakları Bildirgesi adıyla 1981'de yayınlanmıştır. Bu bildirgenin en önemli maddesi; “gizli bilgiler sadece hastanın açık izni veya mahkemenin kesin isteği üzerine açıklanabilir” maddesi olarak kabul edilmektedir. Bu madde aslen insan hakları ile de ilişkilidir. Hasta mahremiyeti olarak da adlandırılabilecek bu kural, en iyi hastane ve en iyi sağlık kurumları düşünüldüğünde, temel prensiplerden biri olarak görülmektedir.

Bugün İstanbul'da pek çok devlet hastanesi bulunduğu gibi, son derece donanımlı doktorlarıyla üniversite hastaneleri de görev yapıyor. Bu bağlamda üniversite hastaneleri en iyi hastanelerden oldukları gibi, dünya çapında da çok önemli ve saygın tıp profesörlerinin ve akademisyenlerinin yetişmesini de sağlamaktadır. Neredeyse 40 yıldır Türkiye'nin sağlık sektöründe varlık gösteren özel hastaneler de Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet vermektedirler.

Başka bir deyişle, tam bağımsız kurumlar değillerdir ve Sağlık Bakanlığına karşı sorumlukları vardır. Bu sorumluluklar yukarıda saydığımız iyi hastane olma kriterleri ile de aynıdır. Bugün sadece İstanbul'da 6 adet üniversite hastanesi, 41 adet devlet hastanesi, 14 tane doğum hastanesi, 7 adet Sağlık Bakanlığı devlet hastanesi, 4 adet askeri hastane ve çeşitli şubeleri ile 111 özel hastane bulunuyor. İstanbul'da özel hastanelerin tarihi 1970'li yılların başına kadar gidiyor. İstanbul'daki özel hastanelerin pek çoğu son derece donanımlı doktorlar barındırmakta ve özellikle son teknolojiye uygun ekipmanları ile de dikkatleri çekmektedir. Türkiye artık sağlık sektöründe öncü bir ülke olmak adına önemli adımlar atmakta ve dünya çapında da iyi hastanelere sahip olmak adına gerekli çalışmaları sürdürmektedir.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..