Güzel ve uzun süreli nargile keyfi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Sunday 25 August 2013 | 12:36

Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 2000 yılından beri nargile tiryakisiyim. Nargile zararlı mı , nargile sigaradan daha mı zararlı gibi söylentileri yıllardır duyuyorum. Sizlerle nargilenin doğuşunu, güzel ve uzun süreli nargile içmenin püf noktalarını, nargile hangi közle içilmeli ve nargilenin işletim sistemi ile ilgili bildiğim bilgileri paylaşacağım.


Nargilenin doğuşu Farsça'da Hindistan cevizi anlamına gelen nargil den gelir. İlk örnekleri Hindistan'da Hindistan cevizini kırarak içine kamış sokup içmeye çalışmaları ile baslar. Bu olay talep görmeye başladıktan sonra kabak, daha sonra ise sert ve daha dayanıklı prinçten yaptıkları altlıklar, günümüz de ise güzel dekoratif şişelere kadar dönüşmüştür.

Nargilenin tütünleri tömbeki ve meyveli tütünler olmak üzere ikiye ayrılır. Tömbeki tütünü daha ağır ve daha çok sigara içenlerin tercih ettiği bir tütündür. Saf tütün yapraklarından yapıldıgı için tütün tadından başka bir tat almazsınız. Meyveli tütünler ise şerbetlendirilerek meyve tadı verilmektedir. Günümüzde genelde tüketilen tütünde meyveli tütünlerdir. Nargileyi nargile yapan başlıca olay tütünün kalitesinden gelir. Daha sonra lülenin hazırlanışı, suyun miktarı, marpucun kalitesi, közün durumudur. Şimdi sizlere sırayla bunların önemini ve güzel nargile içmeniz için püf noktalarını vereceğim.

Lülenin hazırlanışı : Lülenin içine konacak tütünü aldıktan sonra tütün içindeki uzun sapları ayıklayın.Şerbetin yoğun olmadığı kısımdan bir tutam tütünü alın ve tuz eker gibi bir birinden ayırarak lüleye yerleştirin. Eğer tütün karışımı yapacaksanız tütünleri kesinlikle karıştırmayın lüleyi farklı tütünlere paylaştırarak yan yana koyun. Örneğin Falım,Çilek,Böğürtlen karıştıracaksınız (şiddetle tavsiye ederim çok güzel bir karışım) tüm tütünleri harman yapmak yerine lüleyi üç parçaya ayrılmış gibi düşünün bir bölümüne falım bir bölüne çilek ve diğer bölümüne de böğürtlen koyun. Böylece karman çorman bir tat almak yerine üçünün tadını da aynı anda alabileceksiniz. Daha sonra tütünlerin şerbetinden çok az (1 damla kadar ) nargilenin serinden aşağı doğru akıtın.

Şişe ve Su : Suyun miktarı çok önemlidir. Su az olursa fokurdamaz, çok olursa lüleyi ıslatır. Şişeniz ne kadar büyük boy olursa nargileniz o kadar daha güzel tat verir. Şişenizdeki suyu her içimde değiştirmeniz gerekir. Hatta soğuk su koymanızı tavsiye ederim çünkü nargilenin işletme sisteminde marpuctan çekilen hava közden ısınarak serden geçiyor ve suda soğuyup marpuca geliyor. Suyun soğuk olması size ferah bir tat verecektir. Şişedeki su miktarına geldiğimizde ise şişenin boğaz kısmında daralan bir yer vardır. Tam daralan yerin 1 parmak altında konulan su idealdir.

Marpuç: Marpucunuzu mümkünse her tütün için farklı kullanın. Çünkü içilen tütünün tadı marpuca sinmektedir. Ayrıca mümkünse marpucunuzu kuzu derisi seçin.

Köz : Tam yanmamış köz baş ağrısı yapar. Aman dikkat diyelim zevkinizi eziyete çevirmeyelim. Hangi közü kullanırsanız kullanın mutlaka ve mutlaka tam yakın. Benim size önerim meşe kömürüdür. Meşe kömürü ile içilen nargilenin tadı daha güzeldir. Her şeyi hazırladıktan sonra bir genel kontrol yapın nargilenin hava kaçırmaması gerekir. Hava kaçıran nargile daha az duman verir. Nargileden dumanın çok çıkmasını istiyorsanız minik bir şekilde marpuctan tersine üfleyerek hava kontrolü yapın. Su aşağı çöküyorsa hava kaçağı yok demektir.

Uzun süreli nargile içmek istiyorsanız közlerinizi lülenin kenarına ve fındık büyüklüğünde 3,4 adet koyun ortasını mutlaka boş bırakın. Her 2,3 dakikada bir (1,2 nefes çektikten sonra)  minik şekilde tersine üfleyip kızgınlığını alalım. Lülenin çok ısınmaması gerekir. Tat da azcık acılaşma hissederseniz közleri indirin ve közsüz lüleden duman gelmeyinceye kadar çekin. Daha sonra minik közlerle içmeye devam edin.

Önemli bir not : Nargilenin marifeti nargileyi yakmadan söndürmeden içmektir. Daha da önemlisi nargilenin en güzel mezesi sohbettir. Sohbetiniz ne kadar güzelse nargileniz o kadar güzeldir. Herkese keyifli içişler.

1 yorum:

  1. hocam bilgiler için teşekkürler. aklıma takılan birkaç soru var şişenin dışındaki kaplama yüzünden şişenin içerisine koyduğum su miktarını göremiyorum bu yüzden fazla koyup koymadığımı anlayamıyorum. ne yapmam gerekir? son olarak şişenin içi görünmediği içi hava testini yapamıyorum suyun aşşağıya çöktüğünü göremiyorum nasıl yapabilirim?

    ReplyDelete

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..