Detroit Şehri ve iflas rüzgarları

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Friday 19 July 2013 | 08:47

Küresel (global) ekonomik kriz nedeniyle iflas eden ülkelere gün geçmiyor ki bir yenisi daha eklensin. Hatırlarsınız, ilk iflas bayrağını çeken ülke 2008 yılında İzlanda olmuş, onu 2010 yılında İrlanda takip etmişti ve yanılmıyorsam AB’den yaklaşık 45 milyar Euro yardım talepleri olmuştu. İrlanda'nın ardından, daha çok geçmemişti ki, Yunanistan finansal sıkıntıları neden göstererek iflasını vermişti. Bu seferki yardım talebi ise yaklaşık 200 milyar dolar.


Sonrasında sırasıyla Portekiz, İspanya ve Kıbrıs Rum kesimi teker teker iflas başvurularına başladı. Bugünkü iflas kararı da ABD’nin Michigan eyaletinin en büyük şehri olan Detroit’ten geldi. Yaklaşık dış borç 18,5 milyar dolar. Ortada, yetkililerin ifadelerine göre çok uzun bir süredir ihmal edilen mali krizler zincirinin kaçınılmaz sonucu, yani iflas kararı var. Tabi bu kararın kesinleşmesi için hakim onayına sunulması şart ama öyle görünüyor ki Amerika tarihinin en büyük iflas kararını almak üzere.

Aslında Detroit’te yaşananlara detaylı bir şekilde bakıldığında, iflas kararı çok da uzak bir ihtimal gibi görünmüyordu. Şöyle düşünün, karşınızda son zamanlarda onbin çalışanının maaşını ödeyebilmek için devlet destekli tahviller çıkaran bir şehir var ve yine bu şehir, iki otomotiv devini, General Motors ve Chrysler’i 2009 yılında bir iflas sonrası kaybetmişti.

Şu anki durum ise boş sokaklar, oturulmayan hayalet evler ve inanın bana uyuşturucu kullanımının ve cinayet oranlarının hat safhaya ulaştığı bir şehir.......

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..