Su alerjisi, belirtiler ve tedavi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Sunday 2 June 2013 | 14:16

"Su alerjisi", kişinin suya karşı alerjik reaksiyon geliştirdiği, nadir görülen bir rahatsızlıktır. En basit şekliyle, suya temas edildiğinde, deride kaşıntı şeklinde kendini gösteren bu rahatsızlık, kişinin yaşam kalitesini alt üst edebilir. Bu hastalıktan muzdarip kişilerin vücutları, duş aldıklarında veya denize girdiklerinde, çok acılı reaksiyonlar verebilir. Bazı durumlarda kişi yağmurdan ve belki inanmayacaksınız ama kendi gözyaşından bile etkilenebilir.


Alerjinin şiddeti suyun ısısı ile doğru orantılıdır ve diğer alerjilerin aksine, bu alerji türünde deri lezyonları veya ciltte döküntüler meydana gelmez.

Suya alerji neden olur?

Aslına bakarsanız tam olarak nedeni bilinmemekte ama araştırmacılara göre, derinin, suyun içerisindeki klorit, florit, mineraller ve diğer bazı bileşenlere karşı aşırı duyarlı olması bir neden olabilir.

Belirtiler

Suyla temas eder etmez, tepki veren deri kaşıntılıdır, kızarıktır. Şiddet kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bir çok insan suyun ısısındaki ani düşüş sonrasında, veya aşırı soğuk havalarda aşırı kaşıntıdan şikayetçi olmaya başlar. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu alerji türünde, diğer alerjilerin aksine döküntü veya alerjik lezyonlar görülmez. Kişinin alerji durumuna ve derinin hassasiyetine bağlı olarak kaşıntı, bir kaç dakikadan bir kaç saate kadar sürebilir. 

Tedavi 

  • Suyla temas öncesinde (denize girmeden veya duş almadan önce) yağ bazlı kremler veya jeller kullanmak, hastalara bir miktar rahatlık sağlayabilir. Yağ, deriyi örterek, suyun temasını azaltacağından, kaşıntı geniş bir bölgeden daha küçük bir alanda sınırlanır. 
  • Bazı hastalarda soğuk suya maruz kalındığında, kaşıntı hissinin arttığı gözlemlenir. Biraz daha ılık bir suyla, rahatlama gözlenebilir.
  • Çok uzun süre duş altında veya denizde kalmayın.
  • Kıyafetlerinizde pamuklu veya keten ürünler tercih ettiğinizde belli bir rahatlama sağlanabilir. 
  • Hastaların, kurulanma esnasında yüzde yüz pamuklu havlular kullanmaları gerekmektedir.
  • Alerjisi çok üst seviyede olanlar, psoralen UVA ile birlikte fototerapi yönteminden yarar sağlayabilir. 
  • Baharatlı, kızarmış ürünlere düşkünlük, alkol ve kahve alışkanlıkları alerjiyi kötüleştirebilir. Bu ürünlerden uzak durmakta fayda vardır.
  • Bazı hastalarda sudaki mineral oranı fazlalığından dolayı alerjik durumun daha kötüye gittiğini düşünürsek, duş başlıklarına filtre takmak işe yarayabilir. Su arıtma cihazlarının da ciddi yarar sağladığı gözlemlenmiştir.
  • Suyla temas sonrası herhangi bir kızarma, kaşınma veya başka bir durumda, her hangi bir ilaca başlamadan önce bir dermatoloğa başvurmayı unutmayın. 

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..