3 boyutlu yazıcı ve protezler

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Saturday 1 June 2013 | 05:17

3 boyutlu yazıcılar ilk çıktığında yarattığı korku hissini konuyu takip edenler bilir. Çoğu bu yeni teknolojinin yarardan çok zarar getireceğine fazlasıyla inanmıştı. Peki neydi onlarca insanı tedirgin eden şey? Tabiki 3d yazıcıların kullanımındaki geniş yelpaze. Masum bir ayakkabıdan, sevimli bir oyuncağa kadar her şeyin üretilebileceği bu yazıcılarda, orjinaline sadık


kalınarak her türlü silah ve yaralayıcı alet yapılabilmektedir. Kötü kişilerin elinde bu teknoloji dünyanın en zararlı ekipmanına dönüşebilir, bu ihtimal hala mevcuttur.


Gelelim bugünkü yazımızın konusuna, Marangoz Richard van As, bir kazada parmaklarını kaybettikten sonra, üç boyutlu yazıcı yardımıyla, çocuklara protez parmaklar yapmayı başardı. Bu bir kaç anlama birden gelir, birincisi talep edildiği takdirde, on binlerce dolar vererek protez sahibi olmak yerine çok daha düşük ücretlere protez sahibi olmak artık zor değil, ikincisi ve kulağa daha hoş geleni ise, insanlar gerekli ekipmanlara sahip oldukları sürece, evde oturdukları yerden, 3d yazıcıları kullanarak gerekli uzuvların yedeğini oluşturabilecekler. Olayın kahramanı marangoz Richard, MakerBot Replicator 2 adlı yazıcıyı kullanarak, defalarca deneme yanılma yaparak, Ivan Owen ile birlikte, uzun uğraşlar sonucunda, kendsine bir iş kazası sonrasında kaybettiği parmaklarının protezini oluşturmayı başarır ve o andan itibaren kendini parmakları olmayan Güney Afrikalı çocuklara protez el yapmaya adar.

İlk şanslı çocuk ise nadir görülen bir rahatsızlık olan amniyotik band sendromlu, 5 yaşındaki bir çocuk. Annesinin talebini dikkate alan Richard ve arkadaşı, oldukça düşük bir maliyete, gayet güzel bir iş çıkardı ve çocuğun dirsek ve kol hareketleriyle komuta edilebilen bir protez oluşturmayı başardı. 

Indiegogo şirketi şu an için gerekli materyallerin alımı ve donanımsal malzemeler için para kaynakları peşinde. Ne diyelim Allah yardımcıları olsun da daha bir çok kişinin yüzü gülsün. Aşağıdaki videoyu sonuna kadar izleyin ve 3d yazıcıların sınırları nasıl zorladığına tanık olun.


0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..