Guatr Hastalığı ve Tedavisi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Thursday 30 May 2013 | 09:26

Troid bezinin aşırı ve hızlı çalışmasına bağlı olarak hormon üretiminin dengesizleşmesi sonucu meydana gelen bir tür hormon hastalığıdır. Bu hormon hastalığı ülkemizde ve dünyada en fazla görülen hormon hastalıklarının arasında gösterilmektedir. Troid bezi boynumuzun ön tarafında bulunmaktadır. Bir salgı bezi olan troid bezinin görevleri besinlerden aldığımız iyotu toplamak ve T3 ve T4 adı verilen troid hormonlarına çevirmektir. Bu bez, bu hormonları üretir, depolar ve gerektiğinde kana verir. Vücudumuzda bulunan tüm hücreler troid bezinden etkilenmektedir. Troid bezinde meydana gelen büyüme olarak da tanımlayabileceğimiz guatr, normalde tek bir hastalık değildir. Belirtileri ve tedavi yöntemleri birbirinden farklı olan hastalıklar grubu olarak açıklanabilir. Troid bezinin az ya da çok çalışmasına ya da herhangi bir dengesizlik yaratmamasına bağlı olarak Hipotiroidi, Hipertiriodizm ve hormon dengesizliği olmayan guatr hastalığı olarak üçe ayırabiliriz.

Hipotiroidi Nedir, Belirtileri Nelerdir ?

Troid bezinin az çalışmasına ve yeterli hormon üretememesine bağlı olarak ortaya çıkan hastalık.

Hipotiroidi Belirtileri :

  1. Bayanlarda görülen en belirgin özelliği adet düzensizliğidir.
  2. Halsizlik ve uykusuzuk
  3. Metabolizmanın yavaş çalışmasına bağlı olartak meydana gelen organların işlevlerindeki yavaşlama
  4. Kabızlık
  5. Kilo alma
Tedavisi sırasında, dışarıdan verilecek T4 hormonları içeren ilaçlar ile hastadaki hormon eksikliği giderilmeye çalışılır. Troid yetmezliğinin tedavisinde ilaç tedavisi dışında herhangi bir tedavi (ameliyat gibi) mevcut değildir.

Hipertiroidizm Nedir, Belirtileri Nelerdir :

Troid bezinin fazla çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkan hastalık türüdür.

Hipertiroidizm Belirtileri :

  1. İştahlı olunmasına rağmen yaşanan kilo kaybı
  2. Sinirli olma hali
  3. Çabuk yorulma
  4. Sık sık idrara çıkma
  5. Gözlerde büyüme
  6. Aşırı terleme
Tedavisi için 3 ayrı seçenek vardır. Bu 3 seçenek hastaya aynı ayna uygulanabildiği gibi, birbirini takip eden zaman içerisinde de uygulanabilir. İlk seçenek ilaç tedavisidir. Anti-tiroit adı verilen ilaçlarla tiroidin hormon salgılaması engellenmektedir. İkinci seçenek ise, radyoaktif iyot tedavisi. Bu tedavi yönteminde ise radyoaktif iyodun yaydığı radyasyonla hastanın tiroit hücrelerinin tahrip edilmesi ve sonuçta hormon üretmemesi amaçlanmaktadır. Üçüncü seçenek ise, ameliyat. Ameliyat ile birlikte troidin bir kısmı veya tamamı çıkarılır.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..