Evde hamster bakımı ile ilgili herşey

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Sunday 19 May 2013 | 14:40

Suriye hamsterı
Hamsterlar, çeşitli renklere, tüy uzunluğuna, büyüklüklere ve ruh hallerine sahip olabilirler. Kimileri çok hızlı olur elde avuçta durmaz, kimileri nispeten daha uyumlu ve sakin olabilir. Bunun yanında bazıları tek yaşamak zorundayken, diğerlerinde böyle bir sıkıntı yoktur.


Mesela piyasada satın alabileceğiniz yaygın bir tür olan Suriye hamsterı, yalnız yaşamalıdır, bu tür altın hamster adı ile de anılabilir. Cüce hamster dediğimiz, daha küçük tür ise hemcinsleri ile aynı kafes içerisinde yaşayabilir, herhangi bir sorun yaşamaz.





Suriye hamsterlarının bölgelerine karşı aşırı korumacı olmaları ve gerektiğinde yakınlardaki hamsterlara saldırabilme olasılıkları dikkate alınmalıdır ve unutulmamalıdır ki bu kavgalar ciddi yaralanmalarla ve kimi zaman ölümle sonuçlanabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler

  • Hamsterınız için olabildiğince geniş yaşam alanı sunmakta fayda var, bunun yanında sakın ha kafesleri direkt güneş ışığına, varsa şömine, soba gibi ısı kaynaklarının çok yakınına koymayın.
  • Hamsterınıza çok yemek vermek onu obez yapabilir, bu nedenle hayvana yeterli miktarda doğru besinleri vermek çok önemlidir. Hamsterlar oldukça hızlı bir metabolizmaya sahiptir ve bu da şu anlama gelir, bu hayvanları aç ve susuz bırakmayın. Hamsterlar, arpa, yulaf, çekirdek, mısır gibi kuru gıdalara bayılır. Kuru gıdayı günde bir yemek kaşığı dolusu verebilirsiniz ve bunun yanında elma, kuru üzüm ve karnabahar gibi ürünlerle de diyeti zenginleştirebilirsiniz. 
  • Kemirgenlerin dişleri çok hızlı uzar ama dikkat edilmesi gereken nokta dişlerin rahatsızlık verecek boyutlara ulaşmaması. Bunun için yapılması gereken şey hayvanların kafeslerine pet shoplardan rahatlıkla satın alabileceğiniz, hayvanın kemirmesi için uygun küçük bloklar yerleştirmek ve iyice kötü olduğunda yenisi ile değiştirmektir. Bu sayede dişlerin aşırı uzamasına engel olabilirsiniz. 
cüce hamster
  • Hamsterlar gece aktif olan hayvanlardır, demek istediğim gündüz uyurlar, geceleri ise fıldır fıldır dolaşırlar. Geceleri epey gürültücü olduklarından, siz siz olun uykunuz hemen bölünüyorsa, kafesi yatak odanızdan biraz uzağa koyun.
  • Yaşam süreleri türlere göre değişmekle birlikte, sağlıklı bir hayvanın 3 seneye kadar yaşayabileceğini söyleyebiliriz. Hamsterınıza olabildiğince iyi davranın, hayat ona çok da adil değil.

Hamsterlarla ilgili ilginç detaylar

  • Hamsterlar uzağı göremezler, yani miyopturlar ve bunun yanında renk körüdürler
  • Hamsterlar hem etçil hem de otçuldur
  • Hamsterlerın 4 tane önde, 5 tanede arkada parmağı vardır 
  • Hamsterlar egzersize, kafes içinde koşuşturmaya bayılırlar. Ayrıca hamile bir hamster günde 8 kilometreye yakın koşabilir 
  • Sebze yemeği sevmeyen küçük çocuklarınız için harika bir model olabilirler çünkü ıspanak, lahana, karnabahar ve daha onlarca sebzeyi gözlerini bile kırpmadan yer bitirirler. 
  • Isırma gibi kötü bir huyları olduğundan, genelde 6 yaş ve üstü çocuklara tavsiye edilir. 
  • Bilinen 20 hamster türünün 6 tanesi, Iran, Pakistan ve Afganistan da bulunur. 
  • Kafeslerine koyduğunuz herhangi bir hayvanla dövüşmekten kesinlikle kaçınmazlar, biraz anti sosyal ve gergin hayvanlardır.
  • Küçük olduklarına aldanıp, bunların ne kokusu olacak demeyin, bu hayvanların dışkılarının kokusu rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Düzenli temizlik gerekecektir. 

9 yorum:

  1. Oldukca guzel bir yazi, ellerinize saglik.....

    ReplyDelete
  2. bire bir benim hamster'ım bu anlatılan :) Kafesten dışarı çıkardığımda çok hızlı bir şekilde geziyor ve odadaki dönüşlere koku bırakıyor eş aradığını zannedip yanlız kalıyor diye üzülmüştüm ama suriye hamsterı tek yaşıyormuş bu beni rahatlattı.

    ReplyDelete
  3. Bende bir çok hamster yavrusu var. Ücretsiz almak isteyen olursa verebilirim. İstanbul Büyükçekmece'den gelip alabilirler. İletişim için hasankaragoz34@hotmail.com

    ReplyDelete
  4. çok iyi işime yaradı teşekkür ederim

    ReplyDelete
  5. Yazımın işinize yaramasına çok sevindim, ben teşekkür ederim.

    ReplyDelete
  6. 2 tane cuce hemstir yeni aldm ve yerlernide temizliyorm ama hala kokuyolar yikiya bilirmiym onlari ve nasi yikarm lutfen cevap

    ReplyDelete
  7. Yikiya bilirmyz hemstrlari cok kotu kokuyolar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hayır sakın yıkamayın kokular temizliği düzenli yapmadığınız anlamına gelir

      Delete
  8. Şimdi unutmamanız gereken bir şey, hamsterınızı yıkadığınız anda, hele ki bol köpüklü bir banyo falan yaptırırsanız, hamsterın doğal yağ dengesi bozulacaktır ve bu da hamster için çok ciddi sonuçlar doğurur. Kokunun çoğu zaman tahammül edilemiyecek boyutlarda olduğunu tahmin etmek güç değil. Benden size tavsiye hayvanın kafesini, kafesin içini daha sık değiştirirn, odayı daha bol havalandırın. Bunun yanında daha önce hiç duydunuz mu bilmem ama chinchilla kumu denilen bu tip kemirgenlerinde banyo yaptırılabileceği banyo kumları mevcuttur. Bir kaba koyun kendisi içinde eşelensin dursun, çok etkilidir. Baktınız ki hayvanın tüyüne çıkaramadığınız bir şey yapışmış, ya da hayvan kimyasal bir malzemeyle etkileşime girmiş, işte o zaman son çare suyla temas ettirebilirsiniz. Hepinize kolay gelsin

    ReplyDelete

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..