Bebek Odası Hazırlıkları ve Bilinmesi Gerekenler

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday 21 May 2013 | 09:43

Sabırsızlıkla beklenen günün gelmesine, anne ve babanın bebeği ile buluşmasına sayılı günler kala, aileyi tatlı bir heyecan sarar. Tüm hazırlıklar devam ederken, sıra bebeğin odasında kullanılacak eşyalara ve bebek odasının dekorasyonuna geldiği zaman ailenin çok dikkatli karar alması ve eşyaları çok dikkatli seçmesi gerekir. Deyim yerinde olursa ince eleyip, sık dokumak gerekir. Öncelik her zaman bebek sağlığı olmalı.




Bebek odası ve mobilyası seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar :

  1. Odanın konumu çok önemli. Eğer imkanınız varsa bebeğinizin odasını evinizin kuzeybatısı ya da kuzeydoğusunda olacak şekilde ayarlayın. Bu şekilde ayarladığınızda günün en verimli saatlerinde evinize giren güneş, bebeğinizin odasına girmiş olacaktır.
  2. Odanın büyüklüğünün 15 metrekare civarında olması yeterli olacaktır. Ama eviniz büyükse daha büyük bir oda seçmek sizin tercihiniz. Oda da dikkat edilmesi gereken en önemli husus mutlaka en az bir penceresi olması. Odayı her gün havalandırmanız gerekeceği için penceresiz bir bebek odası düşünmek imkansız hale geliyor.
  3. Geceleri bebeğinizin yanına sık sık gitmeniz gerekeceği için, bebeğinizin odasının sizin odanıza yakın olması işinizi kolaylaştıracaktır.
  4. Bebek odasını belirlediniz ve sıra dekorasyona geldi. Öncelikle çok renkli seçilen mobilyaların bebeğinizi yoracağını ve dikkatini dağıtacağını unutmayın. Mobilyaları seçerken odayı aydınlık gösterecek sade renklerde olmasına dikkat etmek, hem odanın daha ferah görünmesine hem de bebeğinizin odanın içinde daha rahat olmasını sağlayacaktır.
  5. Mobilya seçerken çok işlevli olmasına dikkat edin. Örneğin 3 çekmeceli 4 komidin almak yerine çok çekmeceli bir komidin alabilirsiniz. Odada az eşya olması hem odanın ferah olmasını sağlar hem de siz odanın içinde daha rahat hareket edebilirsiniz. Bebeğinizin birçok ihtiyacını oda da karşılayacağınızı unutmayın. Bu yüzden mobilyaları almadan önce bir ihtiyaç listesi hazırlamanız yararınıza olacaktır.
  6. Odanın tozlu olması bebekte alerjik hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden zeminde kullanılan halıların ve duvar için kullanılan duvar kağıtlarının antibakteriyel olması önemli bir ayrıntıdır. Ayrıca yer malzemesi olarak ahşap parke kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
  7. Oda aydınlatması için ise abajur yerine tavandan sarkıtmalı avizeler tercih etmelisiniz. Avizeler bebeğinizin dikkatini çekeceği için çok fazla aydınlık olmamalı, eğer imkanınız olursa ışık ayarı olan avizeleri seçebilirsiniz.
  8. Mobilya alırken mobilyada kullanılan malzemelerin içerisinde kurşun olmamasına ve mobilyaların köşelerin sivri olmamasına dikkat edin. Sivri olan yerine daha yuvarlak hatlı olan mobilya köşeleri, olası bir çarpma durumunda bebeğinizin canının daha az acımasını sağlar.
  9. Mobilyalar için kullanılan ağaçlar kesinlikle doğal ağaç olmalı, mobilyalarda süsleme için kullanılan boyalar, lake, su bazlı ve kurşunsuz olmalıdır.
  10. Beşiklerde kullanılan korkuluklar sabit şekilde olmalıdır. İnip kalkabilen, asansör şeklindeki korkuluklar, bebeklerin parmaklarının sıkışma ihtimaline karşı Dünya Sağlık Örgütü tarafından yasaklanmıştır.
  11. Bebeğinizi emzirirken daha rahat olmak isterseniz, bebek odasına kendiniz için bir sallanan sandalye alabilirsiniz. Bu koltukta bebeğinizi hem daha rahat emzirebilir hem de daha rahat uyutabilirsiniz.
  12. Bebek odasını süslerken aldığınız oyuncakların çok küçük parçalar halinde olmamasına özen göstermelisiniz. Bebeğiniz etrafı keşfetmeye çalıştığı esnada bu küçük parçaları ağzına atmak isteyebilir. Bu da bebeğiniz için son derece sakıncalı bir durum yaratabilir.
  13. Bebeğinizin odasında kullanacağınız halıların altına, halı kaymasını önleyecek aparatlardan koymayı unutmayın.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..