Ayak kokusu neden olur, nasıl önlenebilir?

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday 21 May 2013 | 13:07

Ayak kokusu kişiyi ve çevresindekileri ciddi anlamda rahatsız edebilecek bir problemdir. Hemen hemen herkeste görülebilen bu sorun, çok sevimli, mis gibi kokan birini bile (şöyle yarım saat koştuktan yada belli başlı aktivitelerden sonra) ayakkabılar çıkıp gerçek su yüzüne çıktığında, zor durumda bırakabilir.


Ama inanın bana bazıları için bu durum kişinin hayatını cehenneme çevirebilecek kadar kötüdür. Demek istediğim ayakkabıların çıkması ile birlikte, kokunun engellenemez yükselişi ve hızlı dağılışı kişiyi yerin dibine sokabilir. Peki vücudun her yeri terlemeye müsaitken, neden ayak bu kadar kötü kokar?





Mesela eller de terler ama onlar kokmaz, en azından ben kokmaz diye düşünüyorum. Sorunun cevabından önce küçük bir bilgi, yaklaşık 250.000 ter bezi içeren ayak, vücutta en çok terleyen yerlerden biridir ve fazlasıyla terleyen ayaklar, gün boyunca koca bir bardağı iki üç kez doldurabilecek miktarda ter üretebilir. Şimdi ter, su ve tuzdan oluşur diye düşünürsek, bu koku nereden geliyor? Bu karışımın öyle ciddi bir kokusu yoktur, hatta çoğu zaman kokusuzdur bile. İşte tam bu noktada, derimizin üzerindeki bakteriler devreye giriyor ve şov başlıyor. Deri üzerindeki ter ve parçacıklar bakterileri kendine çeker ve onlara güzel bir ortam oluşturur. Bunun yanında bir tür asit üreten bakteriler, uygun ortamla birlikte daha hızlı çoğalır ve koku alır başını gider.

Peki, ter var, bakteri var, koku için başka nelere gerek var? Bir çift ayakkabı ve çorap. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi terleyen eller bir şekilde teri buharlaştırmayı başarır ve kokuda uçar gider ama aynı şey ayaklarınız için geçerli değildir. Çorapların içinde, deri üzerinde, ayak parmaklarınızın arasında hapsolan her şey koku oluşumuna destek veren etmenlerdir. Bakteriler işte bu nemli ve karanlık ortama bayılırlar ve mutlu mesut koku yaparlar.

Ayak kokusunu nasıl önleyebilirim?

  • Ayaklarınızı sodyum bikarbonatla veya daha iyi anlayacağınız iki isimle, soda veya kabartma tozu ile yıkayınız. Ayakkabı veya çorapların içine bir tutam atıldığında ciddi fayda sağlarsınız. Buna ek olarak ayaklarınıza ve parmak aralarına güzelce uygulayacağınız pudra ve mısır nişastası da etkili doğal ürünlerdir. 
  • Ayaklarınızı her gün ılık suda yıkayın ve bakterilere maksimum zarar vermek için antibakteriyel sabunlar kullanın. Yalnız bunu yaparken amacınız ayak çevrenizde ve parmak aralarınızda saklı olan bakterileri ve ölü deri hücrelerini yok etmek olmalıdır, bu da öyle bir su tutmakla olmaz. Ayağınızı güzelce ovalayın, banyo lifi gibi ekipmanlarla güzelce ayakları masaj yaparak yıkayın ve özenli bir şekilde durulayın ve sonrasında ayaklarınızı yavaş yavaş kurulayın, ayak parmaklarınızın arasında su kalmamasına dikkat edin.
  • Pamuklu veya emici özelliği olan çorapları tercih edin, daha fazla ter emilimi her zaman tercih edilmelidir.
  • Bir ayakkabıyı bir kaç gün üst üste giymeyin, mümkünse birer gün arayla ayakkabılarınız her gün değiştirin ve kullanmadığınız ayakkabılarınızı iyice havalandırın. Bunun yanında deri, gözenekleri olan, hava alabilen ayakkabıları tercih edin. Çin malı, ucuz malzemelerden yapılmış ayakkabılar koku yapar unutmayın.
  • Kol altınıza uyguladığınız deodorant veya diğer ürünler ayaklarınız içinde uygulanabilir. Yalnız sakın ha bu işlem için kullandığınız ürünü kol atınız için de kullanmayın.
  • Kirli çoraplarınızı çamaşır makinesine atmadan önce içini dışına çıkarın ki bakteriler, ölü hücreler bir güzel temizlensin.
  • Yıkanabilecek türdeki ayakkabılarınızı yıkadıktan sonra onları güzelce kurutun. Bu işlemi hızlandırmak için ayakkabı tabanlarını çıkarıp, içerisine gazete kağıtları tıkıştırabilirsiniz. Kurumayan ayakkabıları sakın giymeyin. 
  • Ayaklarınızda yara, kızarıklık, anormal bir görüntü veya dayanılmaz ve hiç azalmayan bir koku varsa hemen bir doktora başvurun.
  • Vücudunuzda genel anlamda bir koku varsa, bu yeme alışkanlığınızdan da kaynaklanabilir, özellikle baharat sevenlere duyurulur.
  • Koku giderici ayak tabanları kullanın.
  • Ayaklarınızı duş aldıktan sonra tuzlu suyun içerisinde yaklaşık 10 dakika bırakın, bu sayede ayaklarınız biraz kuruyacaktır ve nemlenme azalacaktır. Bu işlem sonrası ayaklarınızı durulamayın, güzel bir havluyla iyice kurulayın yeter.
  • Ayaklarınızı sirkeli suya sokun, bu da çok işe yarayacaktır. Sirke bakterilerin sonu demektir. Bu işlem için 5- 10 dakika yetecektir ama dikkat etmeniz gereken bu işlem sonrasında ayaklarınızda sirkenin kokusu kalacaktır. Tavsiyem gece yatmadan önce bu işlemi uygulamanız ve bir çift çorap giydikten sonra yatmanız. 
  • Siyah çay veya yeşil çay ilaveli su da çok işinize yarayacaktır.
  • Benzoil peroksit jel etkin bir antibakteriyeldir, kesinlikle işe yarar. Doktorunuza danışın.
  • Yukarıdakilere ek olarak eczanelerde, ayak kokusunu önlemeye yönelik ilaçlar ve kremler mevcuttur. Bunlardan da fayda sağlayabileceğinize inanıyorum. 
Not: Doktorunuzla iletişim halinde olmaya özen gösterin.

3 yorum:

  1. Ayak kokusu kabustur.........

    ReplyDelete
  2. aynı safa denen bitkinin merhemini yapın evde kesin çözüm yapılışını internetten bulabilirsiniz

    ReplyDelete
  3. kabartma tozu iyimiş geçti kokusu teşekkürler bunu yazan kimsen ağır bir ayakk kokusundan şimdilik kurtuldum

    ReplyDelete

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..