Uyku Apnesi Nedir ve Tedavisi Nasıldır ?

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday 8 April 2013 | 09:39

Uyku apnesi, bir çeşit uyku bozukluğudur. Apne kelime anlamı olarak soluksuz, nefessiz kalmak anlamına gelmek ile birlikte, tıp dilinde 10 saniyeden fazla nefessiz kalma durumuna verilen isimdir. Normalde biz uyuduğumuz sırada boğaz kaslarımız bolca oksijen alabilmemiz için solunum yolumuzu açık tutar. Eğer kişide uyku apnesi hastalığı var ise, boğaz kasları fazla rahatlar, dil ve bademcikler nefes borusuna göre daha fazla genişler ve bu yüzden solunum yolu tehlike yaratacak şekilde daralır. Solunum yolunda meydana gelen bu daralma bazen kişinin çok kilolu olduğu durumlarda ya da beyinin solunum yolları ile rahat iletişime geçemediği durumlarda da meydana gelebilir. Bu nedenlere ayrı ayrı baktığımız zaman uyku apnesinin iki çeşidi mevcuttur:

Tıkayıcı tipte uyku apnesi :

Boğazdaki kasların havanın geçeceği alanı kapatacak şekilde genişlemesi durumudur. Bu apne türü en sık rastlanan apne türüdür.

Merkezi uyku apnesi :

Beyinin solunum yolunu kontrol eden kaslar ile doğru iletişim kuramaması sonucu oluşan apne türüdür.

Eğer horlama probleminiz varsa, sabahları uyandığınızda kendinizi yorgun hissediyorsanız ve geceleri uykunuz çok fazla bölünüyorsa bir doktora görünmenizde fayda var. Uyku apnesinin diğer belirtilerine bakacak olursak:


horlamak o kadar da masum değil gibi



Uyku apnesinin belirtileri nelerdir ?


- Horlama
- Kilo almak ve alınan kiloları verememek
- Sabahları yorgun uyanmak
- Baş ağrısı
- Dikkat bozukluğu
- Cinsel arzularda isteksizlik
- Enerji ve motivasyon azalması
- Solunum güçlüğü ile uyanma
- Ağız kuruluğu ve baş ağrısı

Her uyku bozukluğunun nedeni tabiki uyku apnesi değildir. Kişiler genellikle horlamayı ve sabahları yorgun uyanma halini normal kabul edebiliyorlar. Fakat uyku bozukluğu şikayetiniz var ise mutlaka bir doktora görünmenizde fayda var. Çünkü bu hastalık teşhis edilemediğinde ölüme sebep olabiliyor. Uzmana bu şikayetler doğrultusunda gittiğinizde uyku apnesinin kesin teşhisi ve şiddetinin ölçülebilmesi için uyku laboratuvarlarında poligrafik tetkik adı verilen incelemelerin yapılması gerekmektedir. Uyku sırasında bir çok parametrenin kaydedildiği poligrafik tetkik, beyin bölgelerinin aktiviteleri, uykunun yapısı ve uyku bozuklukları hakkında en sağlıklı bilgileri veren modern bir laboratuvar yöntemidir.

Uyku apnesinin tedavisi :

Tedavisi olan bir hastalık olmak ile birlikte en yaygın tedavi yöntemi ' Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç Tedavisi 'dir. Bu tedavi yöntemi ile uyku sırasında hastanın başucuna küçük bir cihaz konulur. Bu cihaz ile burun yoluyla çok hassas pozitif basınç oluşturulur. Bu pozitif basınç, sanki bir hava yastığı yerleştirilmiş gibi hava yollarının ve gırtlağın uykuda sürekli açık kalmasını sağlar ve apne ve horlamaları ortadan kaldırır.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..