Üç Boyutlu Kamera Yolda

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Thursday 11 April 2013 | 08:44

İnsan cildi hariç her şeyi görüntüleyebilen üç boyutlu kamera yolda. Eğer kameradan kaçmak istiyorsanız tek çareniz soyunmak!

Edinburgh'da bulunan Heriot Watt Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma sonucunda geliştirilen bir teknik ile icat edilen üç boyutlu kamera sayesinde, motorlu taşıtlar gibi hareket halinde bulunan cisimler tespit edilecek. Üç boyutlu kamerayı icat eden araştırmacalar bu teknolojinin daha da geliştirilerek 10 km. öteden bile görüntü alınabilecek hale getirileceğini söylüyorlar.



Sadece insan cildini görüntüleyemeyen cihazdan görüntülenmeden kaçmanın tek çaresinin soyunmak olduğunu söyleyen araştırmacılar, bunun nedeni olarak ise kullanılan lazer ışığının insan cildini tarayamaması olduğunu söylüyorlar.

Üç boyutlu kameranın çalışma sitemi ise, uzakta bulunan cisimlerin üzerinden yansıyan lazer ışığının geri dönmesinin aldığı sürenin hesaplanması esasına dayanıyor. Bu şekilde kayaların hareketleri ve bitkilerin büyümesi de izlenebiliyor. Cihazın hata payı ise sadece bir milimetre.

Araştırma ekibinde bulunan Aongus McCarthy, bu teknik ile çok uzakta bulunan cisimlerin hareketlerinin derinliğinin görüntülenebileceğini ve bazı değişiklikler yaparak aynı teknoloji sayesinde cisimlerin hareket hızı ve hareket yönünün tespit edilmesinin mümkün olacağını söylüyor.

Aongus McCarthy'nin yaptığı bir diğer açıklama ise şu şekilde : Sistemin daha da küçültülüp, dayanıklı hale getirilmesi gerekecek. Taşınabilir ve dayanıklı hale getirilmesi ile üretiminin ve satışının mümkün olabileceğine deyinen araştırmacı bunun için en az beş yıl süre gerektiğinin de altını çiziyor.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..