Köpeklerde üşür, hem de çok

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday 16 April 2013 | 10:21

Kışların soğuk geçtiği bölgelerde yaşıyorsanız, muhtemelen kendinizi kış koşullarına hazırlıyorsunuzdur. Peki ya köpeğinizi, çetin kış şartlarına hazırlıyor musunuz? Yoksa köpeğinizin tüylerinin olması, bütün vücudunu kaplaması yeter mi diyorsunuz? Böyle düşünüyorsanız unutmayın köpekler de üşür, hemde çok.

Sizlere soğuk havalarda köpeğinizi üzmemeniz, üzülmemeniz için bir kaç tiyo;

Malamut, soğuk nedir bilmez.
  • Eğer husky, veya malamut gibi kışa doğuştan hazır türleri beslemiyorsanız, sakın köpeğinizi kışın ortasında başıboş bırakmayın. Mümkünse çok soğuk havalarda köpeğinizi içeride, kapalı bir ortamda tutun. Ama illa köpek dışarıda olmalı diyorsanız, güzel yalıtılmış, yeterli sıcaklıkta bir barınak şart.
  • Özellikle küçük süs köpeklerine, soğuktan korunma amaçlı sevimli kazaklardan veya ceketlerden giydirin. Şivava, pincher gibi türlere aman dikkat. Unutmayın özellikle küçük köpekler biraz inatçı olur, üzerlerine bir şeyler giydirmek için köpeğinizi üzmeyin, onu strese sokmayın. Eğer köpeğe harici hiç bir şey giydiremiyorsanız, en azından kucağınızda gezdiriyorken, hafif sarın sarmalayın. Ama tabiki çok soğuk dönemlerde buda kafi olmayabilir dikkat. 
  • Köpeğiniz için koyduğunuz yemeğin ve suyun donmayacağından emin olun, mümkünse dışarıya, balkona falan koymayın, donabilir. Yemek veya su kasesini biraz ısıtırsanız, bu özellikle suyun donmasını az da olsa engelleyecektir. 
  • Eğer köpeğiniz onay veriyorsa, ayaklarına giydireceğiniz küçük patikler çok işe yarayacaktır. Bu köpeğinizi soğuktan koruyacağı gibi, kar altına gizlenmiş tehlikeli maddelerden ve kış günü dökülen tuzun zararlı etkilerinden köpeğinizin patilerini koruyacaktır. Unutmayın kış aylarında yollara dökülen tuz, pati aralarında, tırnaklarda ciddi tahriş oluşturabilir. Bunun yanında köpek kış aylarında yere daha sağlam basacaktır ve kayıp düşmeler en aza inecektir. 
  • Buz kaplı ortamların üzerinde yürüyen köpeklere fazladan özen gösterin, mümkünse ince buz tabakaları üzerinde köpeğinizi yürütmeyin, olur da buz kırılır düşerse, hayvana yazık olur.
  • Eğer evlerinizde veya bulunduğunuz ortamda açık bir ısınma kaynağı kullanıyorsanız, mesela şömine gibi, dikkat edin köpek bu kaynağa çok fazla yanaşmasın, tüyleri tutuşabilir. 
  • Baktınız köpeğiniz karda oyun oynarken bir anda aşırı titremeye, sallanmaya başladı, hemen köpeğinizi sıcak bir ortama götürün ama dikkat çok soğuktan aşırı sıcak bir ortama demiyorum. Unutmayın köpeklerde de hipotermi (vucut sıcaklığının aşırı düşmesi) görülebilir ve bu durumdan şüpheleniyorsanız, hemen bir veterinere. 
Soğuk ve Şivava, iki ayrı kutup.
  • Köpeğinizin kar yemesine sakın izin vermeyin, özellikle kışın yere dökülen kumlar ve diğer kimyasallar kar içinde çok iyi saklanabilir ve sonrası olası zehirlenmeler. Bunun yanında kar yemek hipotermi sürecini de hızlandırır.
  • Şimdi bu yazacağım bir çoğunuzu güldürebilir ama benden size tavsiye, köpeğiniz antifirizden uzak tutum. Dünyada antifirize bağlı köpek ölümleri olmakta, özellikle kış aylarında şişelerde, tenekelerde, sağda solda antifriz bolluğu yaşanır ve köpekler bunun tadına bayılır ama unutmayın çok az bir miktarı bile köpeğinizi öldürebilir.

Bu yazı biraz ordan biraz şurdan oldu gibi ama önemli olan köpeğinizin sağlığı ise her bilgi altın değerindedir.  

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..