Online Alışveriş Yaparken Dikkat !

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Wednesday 17 April 2013 | 10:13

Gelişen teknoloji ile birlikte artık birçok şeyi yerimizden kalkmadan, sadece bir tuşa basarak gerçekleştirebiliyoruz. Alışverişte bunlardan bir tanesi!! Artık mağazaların ve markaların birçoğu online olarak ayağımıza geliyor. Online alışveriş, teknoloji bu kadar ilerlemişken, imkanlar çoğalırken tabi birde internetten alışveriş yaparken kazanılan zaman hesaplandığında, herkesin kullanmak istediği bir platform haline geliyor. Ama alışveriş yaptığımız sırada kimlik belgelerimizi ve kredi kartı bilgilerimizi kiminle paylaştığımızı ya da kimlere emanet ettiğimizi bilmediğimiz için dikkatli olmamız gereken hususları da unutmamalıyız.



Online alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar :

  1. Güvenilir, adı ve en önemlisi internet ortamında geçmişi bilinen siteleri tercih edin. Tercih ettiğiniz online sitenin uzun zamandır faaliyet gösteren bir site olması çok önemli.
  2. Alışveriş yaptığınız sitenin SSL sertifikası olmasına dikkat edin. Çünkü bu sertifikaya sahip olmayan sitelerin bankalardan pos alma imkanı bulunmuyor. Bu sertifikanın kontrolü için kullandığınız sitenin güvenlik kısımına tıklayın ve bu sertifikanın mevcut olup olmadığına eğer varsa da geçerlilik süresini kontrol edin.
  3. ETİD ( Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği ) 'in yaptığı bir açıklamada ise şu ibare yer alıyor : İnternet alışveriş yapıp ödeme kısımına geldiğiniz zaman, site isminin yazdığı url bölümünde https://www ibaresinin olmasına dikkat edilmeli. Çünkü bu ibarenin anlamı sitenin, yukarıda bahsettiğimiz SSL sertifikasına sahip olduğu ve kredi kartı bilgilerinizin güvende olduğudur.
  4. Alışveriş yaparken kullandığınız kredi kartı limitinin yüksek olmamasına dikkat edin. Hatta imkanınızın olursa alışveriş sırasında ödeme yapmanız gereken tutar kadar limiti olan bir sanal kredi kartı oluşturun.
  5. Kredi kartı ya da banka kartı bilgilerinizi verirken sitenin bağlantı ayarlarının güvenli olup olmadığına dikkat edin.
  6. Alışveriş yaparken ortak bilgisayar kullanmak yerine kendinize ait bir bilgisayar kullanın ve şifreniz çok zor karakterlerden oluşsun. Ayrıca kullandığınız internet ağının da herkese açık olmamasına dikkat edin.
  7. Alışveriş yaptığınız sitenin iletişim bilgilerinin olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir sıkıntı yaşadığınız takdirde karşınızda bir muhattap bulabilmeniz çok önemli! Ayrıca iade ve teslimat koşullarını kesinlikle okuyun.
  8. Kredi kartı bilgilerinizin girildiği, son ödeme tarihi ve güvenlik kodu ( CVC kodu ) gibi bilgileri girerken sanal klavye kullanın.
  9. Asla kredi kartı şifrenizi vermeyin.
  10. Site ile ilgili müşteri forumlarını okuyun. Aldığınız ürün ve alışveriş yaptığınız kullanıcı ile ilgili yorumları kontrol edin.
  11. Alışveriş yapacağınız sitenin içeriğini çok iyi inceleyin. Çünkü dolandırıcılık yapmak için kurulmuş siteler genelde özensiz hazırlanmıştır ve  çalışmayan linkler içerir.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..