Kangal nasıl bir köpektir?

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Friday 26 April 2013 | 03:44

Adını Sivas'ın Kangal ilçesinden alan Kangal, has ve has Türkiye kökenli bir köpektir. Yapılan onlarca çalışmaya rağmen, dünya üzerinde birçok köpek federasyonu ve büyük otoriteler tarafından tanınmamaktadır. Bunun yanında köpeklerimizi tanımayan belli başlı dünya ülkelerine yasadışı yollardan sokulan kangallarımız, bu ülkelerde sahiplerine büyük bir ün ve hiç hak etmedikleri bir gurur kazandırmaktadır, haketmiyorlar diyorum çünkü şunu çok iyi biliyorum yurtdışında bu köpekleri başka isimlerle tanıtıp, övünüp duruyorlar, ve ne yazıktır ki biz bu köpeklere verilmesi gereken önemi son on yıldır gözle görülür bir şekilde verirken, Amerika ve İngiltere gibi bazı ülkeler bu köpeklerin değerini ta 70'lerde kavradı.
Simit kuyruk-siyah burun-kesik kulaklar-kaslı vücut-kısa sert tüyler

Biraz kangal cinsi köpeklerden bahsedelim;

  • Kaynaklara göre büyük Türk göçleri sırasında Türkistan’dan Anadolu’ya getirilen bir köpek ırkı. Osmanlı sultanları da bu köpeğe büyük bir ilgi duymuş,beslemiş ve yetiştirmişlerdir. O zamanki isimleri ise samsondu. Yeniçerilerde köpeğin kontrollü gücünün farkına varmışlar ve kangalları savaş alanlarına götürmüşler. Bu arada samson sözcüğü Romalılarda aslan sözcüğüne karşılık gelir. 
  • Aynı anda hem bekçi köpeği hem de çoban köpeği olarak adlandırılabilir, dağda, bayırda, ovada, bir fabrikanın belirlediğiniz alanında görevini sonuna kadar yerine getirir. Bu köpek sahibine ve ona ait olan her şeye çok bağlıdır. Çoluğa çoçuğa hiçbir zarar vermez ama dışarıdan gelen size karşı tehdit olarak gördüğü her unsur ona da açık bir tehdittir ve saldırır, bir an bile düşünmez. Bunun yanında kurt, çakal gibi yabani hayvanlardan zerre kadar korkmaz, öleceğini bilse yine saldırır. 
  • Bu köpekler bazı Afrika ülkelerinde özellikle Nambiya’da koruma özellikleri normalin üstünde olduğundan oldukça rağbet görür. 
  • Evliya Çelebi, ünlü Seyahatnamesinde de kangallardan bahseder, ona göre bu ırk aslan kadar güçlü ve bir o kadar da iri yarıdır.
  • Bu köpekler diğer birçok köpek gibi eğitimle bir şeyleri öğrenmez, zaten onun içinde var olan, doğuştan gelen özellikleri ağır basar. Onlara yapılacak en büyük haksızlık, sırf daha iri ve vahşi görünsünler diye farklı iri cins köpeklerle çiftleştirilip, sonrasında ırkın özelliklerini bozmaktır. Bu durumda saf ırk için sıraladığımız özelliklerden bir çoğunu köpeğinizde göremezsiniz. 
  • Sağda solda gördüğünüz her iri köpek, kangal değildir unutmayın, kangalın belli başı fiziksel özellikleri vardır. Örneğin, kuyruk yukarı doğru dik olur, kıvrımlıdır (simit kuyruk), kuyruk ucunda ise bir kıvrım bulunur (kuyruk topu). Kulaklar ve burun genelde siyahtır. Düz, siyah, kalın tüyleri vardır. Kulaklar kafaya yapışıktır, kafa alın siyah renktedir. Çoğu kangalın dikkatinizi çekmiştir kulakları kesiktir, bu genelde köpek altı, yedi aylıkken yapılan bir işlemdir ve amaç olası bir kurt saldırısında köpeğin kulaktan yara almamasını sağlamaktır. Kulakları kesik bir kangal iki şeyi ifade eder, ya bu köpek bir yerlerde koruma görevi üstlenmiştir, ya da ondan daha hayvani duygulara sahip insanlarca zorla döğüştürülüyordur. Tabi bunun yanında sırf kestirmesi gerektiğine inandığı için kestirenler de mevcuttur. Şunu unutmayın, eğer köpeğinizin kulağı enfeksiyon veya diğer nedenlerden kesilmek zorunda değilse, sırf daha vahşi görünsün diye kulakları kesmeyin.
  • Arka ayaklarda fazladan tırnak bulunabilir ama bu bir çok köpek türünde, hatta bazı sokak köpeklerinde de bulunduğu için kesinlikle belirleyici bir özellik değildir. Kangalların vücut yapısı kaslıdır. Boyunda madalyonu andıran, ayaklarda ise şöyle uzaktan bakıldığında beyaz bir çorabı andıran bir renk oluşumu vardır.
  • Bu köpeğin belkide en sevdiğim özelliği kontrollü gücüdür, demek istediğim bu köpek diğer vahşi ırklar gibi (pitbul olabilir) öldürmek için, paramparça etmek için saldırmaz, tabiki bunları çok kolaylıkla yapabilir ama yine söylüyorum ırkının ona doğuştan sağladığı içgüdülerden, herhangi bir saldırı sonrası, tehlikeyi etkisiz hale getirir ve sahibini bekler (bu kurt saldırıları için geçerli değildir)
Erkek ve dişi arasındaki farka dikkat edin, dişi oldukça çevik görünüyorken, erkek daha iri ve güçlüdür.
  • Erkekler genelde 75-76, dişiler ise 66-71 cm yüksekliğindedir. Ağırlıkları ise erkekler için 45-68 arası, dişiler içinse 41-59 kg arası denebilir.  
  • Koruma köpekleri olduğundan, performansları geceleri maksimum düzeyde olur ve gündüzleri özellikle öğlen vakti performanslarında ciddi bir düşüş yaşanır (bu bir iddiadan öteye gitmeyebilir).
  • Erkek ve dişi farklı özelliklere sahiptir ve kurt boğma söz konusu olduğunda birbirlerini tamamlarlar, demek istediğim dişi çok çevik ve hızlı iken, erkek oldukça güçlüdür. Bunun yanında bu hayvanlar bir kurdu hakkıyla yere serdiğinde o kadar çok efor harcamış olurlar ki uzun bir süre ayağa kalkamazlar ve çoğu zaman ilk bir kaç saat boyunca yanlarına sahipleri dahi yaklaşsa gözleri hiç bir şeyi görmez, bunun yanında bu köpek kurdun nefesini hisseder, göğüs hareketlerini izler ve en ufak bir hareketlenmede tekrar dalar kurdun boğazına. Sonrasında yaralardan, yuttuğu tüylerden epey yorgun bir şekilde dinlenir (yuttuğu tüyler için hemen bir koyun kesilir ve köpeğe hayvanın kuyruğu yedirilir).
  • İri ırk köpekler olmaları, bakıma ve egzersize ihtiyaç duymadıkları anlamına gelmez. Günlük koşusu ve yürüyüşü yapılmalıdır ve bunun yanında en azından haftada bir kez ölü tüylerin alınması fena olmaz. 
  • Bu köpek kesinlikle ama kesinlikle apartman yaşamına uygun değildir, çok geniş alanların köpeğidir kangal. Lütfen yeterli yeriniz yoksa köpeğe eziyet etmeyin ya da stres kaynaklı olası aksi durumlara hazır olun. Stres alındaki köpekler asabi olabilir, söz dinlemez veya çok durgun olur unutmayın.

Aşağıda paylaştığım kangal belgeselini keyifle izlemeniz dileğimle.......



0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..