Ana Sayfa » , , , » Anoreksiya Nervoza ve Bilmeniz Gerekenler

Anoreksiya Nervoza ve Bilmeniz Gerekenler

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Saturday 13 April 2013 | 10:51

Anoreksiya Nervoza, çoğunlukla ergenlik çağındaki kızlarda görülen, kişilerin kendilerini çok kilolu görmesi sonucu ortaya çıkan bir yeme bozukluğudur. Bu hastalığı olan kişiler ne kadar zayıf olursa olsunlar, kendilerini çok kilolu olarak algılarlar. Bu nedenle beslenmeyi reddederler ve aşırı kilo kaybına uğrarlar. Bu hastalık ruhsal bir bozukluktur ve ölümle bile sonuçlanabilir.

Kimse bu kadar zayıf olmayı istemez 

Anoreksiya hem bedeni hem de zihni etkileyen bir rahatsızlıktır. Kişi beden şekli ve beden ağırlığı ile zihinsel olarak uğraş içindedir ve zayıf olmayı ısrarlı bir şekilde ister.

Anoreksiya iki türdedir, ilki kişinin kendisine yeme konusunda kısıtlamalar getirdiği kısıtlı anoreksiyadır. İkincisi ise, kişinin dönem dönem aşırı yemek yiyerek daha sonrasında yediklerini çıkartma eğilimi gösterdiği tıkanırcasına yeme-çıkarma tipi anoreksiyadır. İkinci tipteki rahatsızlıkta hastada görülen ruhsal bozukluklar ( intihar, hırsızlık, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi ) daha fazladır.

Anoreksiyanın Belirtileri : 

Bu hastalığı yaşayan kişiler ,
  • Normal veya sağlıklı olmaları gereken kilodan daha zayıftırlar ve kilo almaktan çok korkarlar. 
  • Olmaları gereken kiloyu ve beden şeklini kabul etmezler.
  • Çok zayıf oldukları halde kendilerini kilolu kabul ederler.
  • Kilo ve diyet saplantıları vardır.
  • Açlık durumunda soğuğa karşı hassasiyet ve kabızlık görülür.
  • Bayanlarda üst üste adet görmeme durumunun yaşanması.
  • Kontrollü olmak isterler ve dikkat çekme ihtiyacı duyarlar.
  • Depresyon eğilimleri fazladır, yaşıtlarına göre daha çocukca hareket ederler.

Anoreksiya Nervoza erkekleri de tehdit eden bir hastalıktır

Anoreksiyanın Tedavisi :

Ciddi anlamda fiziksel hastalıklara hatta ölüme bile sebebiyet veren bu hastalığın erken bir şekilde teşhis edilmesi ve ardından tedaviye başlanılması şarttır. Tıbbi tedavi olarak kişi psikoterapiye başlayabilir. Seanslar sırasında kişinin yemek yeme konusundaki yanlış davranışı düzeltilmeye çalışılmalı, hastayı anladığını ona hissettirmelidir. Hasta ile iyi bir ilişki kurulmalıdır. Eğer hastanın tedavi sırasında hastanede yatması gerekiyorsa, yattığı süre boyunca tedavi ekibi sabırlı olması için hastaya yardım etmelidir. Kişi psikoterapi haricinde uzman bir diyetisyenden de sağlıklı kilo almak konusunda yardım alabilir.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..