Bahar yorgunluğu nedenleri ve tedavisi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday 25 March 2013 | 10:47

Ağaçların çiçek açmaya başladığı, güneşin yüzünü iyiden iyiye göstermesinin yanı sıra bizi de yavaş yavaş ısıtmaya başladığı bu günlerde, birçoğunuzun canı hiçbir iş yapmak istemiyor olabilir. Sabahları yataktan kalkarken zorluk çekiyor ve rutin olarak yaptığınız işleri yaparken bile zorluklar yaşıyor olabilirsiniz. Peki bu zorlukları yaşamanıza sebep nedir diye soracak olursak, cevap çok basit. Bahar yorgunluğu.


sabahları uyanmak çok ama çok zordur


Bahar yorgunluğu nedir ? sorusu ile yazıya başlayacak olursak, hemen hemen herkesin mevsim dönüşlerinde hissettiği birtakım ruhsal ve bedensel belirtilere verilen genel isim olarak tanımlayabiliriz. Bahar aylarında havadaki elektrik yükünün, pozitif ve negatif yüklü iyonların sayılarının artması insan biyoritminde olumlu ya da olumsuz birtakım belirtilere sebep oluyor ve bu da bahar aylarında yorgunluk hissi olarak karşımıza çıkıyor. Bahar yorgunluğu vücudumuzu, burun, boğaz ve orta soluk yollarında ödeme neden olarak akciğere giden okijen miktarını azaltarak ya da terleme fonksiyonumuzu bozarak etkileyebilir. İlki ile yani akcğere giden oksijen miktarının azalması ile vücudumuzda ;


  •  Gastrit artması
  •  Salgılanan troid hormonunun azalması
  •  Hipertansiyon ve kalp krizi riskinin artması
  •  Ciltte kuruma ve saçta dökülmenin artması gibi sonuçlar görülebilir.

bahar yorgunluğuna yenik düşmeyin

Bahar yorgunluğundan korunmanın yolları nelerdir ?

En önemli silah tabiki beslenme. Kahvaltı etmeden evden çıkmayın. Bahar aylarından vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı olur. Bu yüzden sebze ve meyveyi sofranızdan eksik etmeyin. Özellikle içerisinde B ve C vitamini ile potasyum ve çinko bulunan gıdalardan tüketmeye özen gösterin. Geceleri ağır ve yağlı yemeklerden uzak durun ve en az 3 litre su tüketin. Vücut enerjisinin % 50 den fazlasını karbonhidratlardan karşılar, bu yüzden bu dönemde bol bol karbonhidrat tüketin. Sebze ve meyve tüketirken zamanında olanlardan tüketmeliyiz.

egzersizin yaşı yoktur

Egzersiz yapmakta kendimizi daha zinde hissetmemize yardımcı olacaktır. Özellikle sabahları uyandığımızda aç karnına yapılan 45 dakikalık bir yürüyüş kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olacak ve sabahları bol oksijen almak depresif yaşam tarzından uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır. Çalışma programınıza ağırlık ile yapacağınız hareketlerde ilave edip kas ağrılarınızı engelleyebilirsiniz. Eğer açık havada spor yapma imkanınız yoksa çalıştığınız ortamın havasının temiz olduğundan emin olun, çünkü havasız, aşırı sıcak ya da soğuk ortamlarda insan üzerinde ekstra bir strese neden olabiliyor. Egzersiz yapmak çok önemli fakat enerjinizin doğru kullanılması gerektiğini de unutmayın. Kendinize dinlenme periyotları oluşturun ve kendinizi çok fazla yormamaya dikkat edin.

Stres ve olumsuz düşüncelerden uzak durun. Kafein, kola ve alkol tüketimini azaltın. Uyku düzeninize dikkat edin. Günlük olarak minimum 7 saat uyuduğunuza emin olun. Koyu demlenmiş çaylar yerine bitki çayları içmeye dikkat edin.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..