Araçlarda yakıt tasarrufu

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday 26 March 2013 | 10:44

Gelişen şartlar ile birlikte bir arabaya sahip olmak hepimiz için bir ihtiyaç oldu. Artık bankaların sağladığı müthiş kredi imkanlarını da göz önünde bulundurursak araç sahibi olmanın ne kadar kolaylaştığını bir düşünün. Hemen hemen herkesin kapısının önünde bir araba. Hatta bu sayı ailede bulunan fert sayısı ile doğru orantılı olarak bazen ikiye hatta üçe bile çıkabiliyor.

Araba sahibi olmak büyük rahatlık ve aynı zamanda yaşam rutini için büyük kolaylık. Peki sürekli artan yakıt fiyatlarını düşündüğümüzde sizce de işlerin biraz tadı kaçmıyor mu?

Artan yakıt fiyatları ve tasarruf 








Aracınızın yakıt sarfiyatı kullanma kılavuzunda yazan oran ile aynı olmayabilir. Bu oran trafik yoğunluğu, yolların durumu ve sürücünün aracı kullanma şekline göre değişiklikler gösterebilir.
Şimdi size arabanızın yakıt masrafını azaltmak için neler yapabilirsiniz ondan bahsetmek istiyorum

  • Aracınızı ne kadar hızlı kullanırsanız, araç o kadar yüksek dirençle karşılaşır ve bu direnci kırmak için de o kadar fazla yakıt harcar.
  • Aracınızın motor devrine dikkat edin. Peki aracın motor devri hangi aralıkta olmalı ? 2000 - 3000 arasında kullandığınız zaman yakıtta tasarruf edildiğini fark edeceksiniz.
  • Ani hızlanmalardan ve ani frenlerden uzak durun. Güvenli araba kullanmak, ani kalkışlara göre daha az yakıt harcanmasını sağlar.
  • Viraja girerken yavaş olun ve virajdan çıkarken aracınıza gaz vermeyin. Hızlı bir şekilde viraja girdiğiniz zaman aracınız kendisini toparlamak için ekstra bir direnç harcamak zorunda kalacak, bu da size yakıt masrafında artış olarak geri dönecektir.
  • Kısa duraklamalarda aracın motoru açık kalsın, fakat durmanız gereken süre 1 dk. geçtiği zaman motorunuzu durdurun.
  • Aracınızı yüksek viteste kullanın. Mesela aracınızın hızı 60 km.'ye ulaştığı zaman vitesini beşte olsun. Vites yüksek olduğunda motor hızı düşer. Motor hızının düşmesi yakıt verimliliğini arttırır.
  • Aracınıza fazla yük yüklemeyin. Nasılki insanlar daha ağır yük taşımak için daha fazla enerji harcıyorsa aracınız için de aynı kural geçerli.
  • Lastik basıncınızın doğruluğundan emin olun. Düşük lastik basıncı, hava direnci ve sürtünmeyi arttırarak benzin yükünüzün artmasına neden olur.
  • Orjinalin dışında buji kullanmayın ve her zaman aracınız için önerilen motor yağını kullanın.
  • Araç kullanırken gaz ayarı da önemli bir ayrıntıdır. Özellikle kış aylarında çok gaz vermek, az gaz vermekten daha iyidir. Ayağınızı gaz pedalından her çekişiniz güç kaybına neden olur ve bu durumda yeniden güçlenmek için güç harcamak yani fazla yakıt harcamak anlamına gelir.
  • Deponuzu ağzına kadar doldurmayın.
  • Buğu önleyici ve klimayı mecbur kalmadıkça kullanmayın. Çünkü bunlarda yakıt sarfiyatına neden olur. Bunun yanında araca koyduğunuz devasa amfiler de fazla ağırlık ve fazla yakıt demektir.
  • Ucuz ve kalitesiz yakıt kullanmayın. Bu yakıtlar size kısa vadede tasarruf ettiğiniz hissini yaşatacak, fakat uzun vadede aracınıza zarar verecektir.

Kendim ne yapıyorum?

Ben dizel bir araç sahibiyim, sizlere yukarıdakilere ek olarak uyguladığım ve ciddi sonuçlar aldığım bir iki şeyden bahsetmek istiyorum. Öncelikle aracınızda hız sabitleyiciniz varsa bu özelliği sonuna kadar kullanın, yani yolların izin verdiği ölçüde aracınızı alın sabit bir hıza ve öylece yola devam edin. Kısa bir örnek vermek istiyorum, yaşadığım bölgedeki yaklaşık 10 kilometrelik hafif virajlı ve yokuşlu yolu hız sabitleyici olmadan 70-80 km ortalama hızla gittiğimde gösterge ortalama 7-8 litre arası sarfiyat gösterirken bu oran 70 km sabit hızda sade 4 en fazla 4.5 da takılı kalıyor. Bu önemli bir düşüş, bunun yanında sizlere diğer tavsiyem yokuş aşağı inerken gaza basmayın. Dikkatli bir şekilde salın arabayı gitsin.........

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..