YOĞURT MUCİZESİ

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Wednesday 27 February 2013 | 03:18


Hemen hemen her gün yeni bir faydası keşfedilen yoğurdun çok faydalı bir diyet yardımcısı olduğunu biliyor muydunuz? Süt şekerinin laktik asite dönüştürmesi nedeniyle kalorisi oldukça düşük olan yoğurdu günün her saatinde dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Bu yazıda yoğurdun zayıflatıcı etkisi yanında diğer faydalarından da bahsetmek istiyorum size.




Yoğurdun içerisinde yüksek miktarda kalsiyum, fosfor, protein, iyod, flor bulunmasının yanı sıra vitamin açısından da zengin bir besindir. Yoğurdun suyu da çok faydalıdır. Suyu süzülerek elde edilen süzme yoğurtta B Vitamini kalmamaktadır. Diyet sırasında yoğurt tüketmek içerisinde karbonhidrat ve protein bulunmasından dolayı tok kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca içerisinde bulunan Coenzym J adındaki enzim, vücutta bulunan yağların kolay parçalanmasını ve yakılmasını sağlar. Günde 3 porsiyon yoğurt tüketenlerin bel çevresindeki yağlardan daha hızlı bir şekilde kurtulduğu gözlemlenmiştir.
Her gün faydalarına bir yenisi eklenen yoğurdun, son zamanlarda yapılan çalışmalar ile kolit, alerji, kemik erimesi, hazımsızlık, hipertansiyona neden olan kötü kolestrol (LDL) ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu olduğu ispat edildi.

Özellikle bayanlar için yoğurt tüketimi çok önemli. Günde 125 gram yoğurt tüketmek mide ve hazımsızlık problemlerine iyi gelir. Ayrıca bayanların ciltlerinin daha sağlıklı, saçlarının daha parlak görünmesine yardımcı olan yoğurdun, cildi pürüzsüz hale getirmede etkili olduğu vurgulanıyor. Cilt için çok önemli olan A ve E Vitaminleri açısından zengin olan yoğurt,  güzellik maskelerinin birçoğunda kullanılmaktadır. Yüksek miktarda kalsiyum içerdiği için, bayanlarda menapoz sırasında görülen kemik erimesine karşı güçlü bir savaşçıdır.
Yoğurdun içerisinde bulunan değeri yüksek proteinler, yağlar, vitaminler kemik gelişimi ve dişler için çok önemli besin gruplarıdır. Yoğurt bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, yoğurtta bulunan yararlı bakterilerin kanseri önlemede yardımcı olduğu da uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda yer alıyor. 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hayri Coşkun, ‘’Yoğurdu oluşturan yararlı bakteriler, antitümör maddeler üreterek, insanlarda kanserin oluşumunu ve gelişimini önlüyor. Yoğurda ekşiliği veren asidin ve yine yoğurt mayasındaki bakterilerin ürettikleri antibiyotik maddeler, insanlarda hastalığa yol açan birçok zararlı mikrobun faaliyetini durduruyor. Antibiyotik tedavisi gören hastalarınbağırsaklarında doğal dengenin bozulduğu bilinmektedir. İşte bu bozulan denge, yoğurt tüketimi ile düzene giriyor.”  Diyor ve ekliyor : “Radyasyonun sağlığa zararlı etkisi yoğurtla tedavi edilebilmektedir. Ayrıca yoğurt, insan bünyesini bazı önemli hastalıklardan korunmak için muhafız görevi üstlenmektedir. ”


Yoğurt kan şekerinin düzenlemeye yardımcı olduğu için şeker hastaları tarafından tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Zararlı bakterilerin üremesini engeller ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca ishal tedavisinde de kullanılır. Kanser riskini azaltır ve kanda sağlıklı asit baz dengesini azaltır.

Yaşının ne olduğu fark etmez, yaşlı ya da genç herkesin günlük beslenmeleri sırasında yoğurt tüketmeleri gerekmektedir. Yoğurdu günün her öğününde tüketebilirsiniz. Yemek aralarında, yemek sırasında tüketebileceğiniz gibi, öğün aralarında içerisine meyve ekleyerek sağlıklı bir atıştırmalık yapabilirsiniz. Yoğurdun buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda taze olması da çok önemlidir. Tazeliğinden emin olabileceğiniz ve içerisine herhangi bir katkı maddesi eklenmediği için en sağlıklısı kendi yoğurdunuzu kendinizin yapmanızdır.




0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..