TOEFL IELTS karşılaştırma

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Wednesday 27 February 2013 | 04:55

Dünya üzerinde onlarca ingilizce test olmasına rağmen, özellikle iki test hepsinden daha geçerli ve popüler gibi görünüyor. Bunlardan bir tanesi IELTS, bir diğeri de TOEFL. Akademik tercihlerinizde çok büyük olasılıkla her iki sınavda işinizi görecektir ama soru şu, siz hangisini tercih etmelisiniz?




Bu yazımda sınav tercihinizde sizlere biraz olsun destek olmak istedim. Öncelikle her ne kadar her iki sınavda akademik ihtiyaçlarınızı karşılar desem de siz siz olun başvuracağınız kurumların, ülkelerin hangi sınavı tercih ettiğini ve bunlardan kaç puan istediğini iyice kontrol ederek işinize başlayın.

İngiliz ingilizcesi veya Avustralya ingilizcesine daha fazla aşinayım, daha iyi anlıyorum ve hakimiyetim daha yüksek diyorsanız IELTS, yok ben Lost izler, çok keyif alırım, Amerikan ingilizcesi benim işim diyorsanız TOEFL sınavına yönelin. Bu iki dile ait olan deyimleri ve farklı kullanımları da hesaba alın. Daha önce girenler çok iyi bilir ama ben yinede hatırlatmak istiyorum, TOEFL sınavı süratli yazma becerisi ister. Sizleri yazma kısmında esaslı makaleler bekler. Eğer çok hızlı yazamam derseniz tavsiyem IELTS. Uzun sınav beni kasar, ben sıkıntıya gelemem diyorsanız sizlere bir hatırlatma, TOEFL yaklaşık 4 saat sürerken, IELTS 2 saat 45 dakika gibi bir sürede sonlanabilir.

Toefl sınavı büyük ölçüde çoktan seçmeli soru gruplarından oluşurken, IELTS çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı, eşlemeli ve daha bir çok farklı soru tipinden oluşur. Not alabilme becerisi her iki sınav içinde oldukça önemlidir fakat TOEFL sınavında çıta biraz daha yüksektir. Toefl sınavında oldukça uzun ve karmaşık dinleme bölümlerinin ardından not almanız ve soruları cevaplamanız gerekirken, bu durum IELTS sınavında oldukça farklıdır. Bu sınavda soruları dinleme yaparken yanıtlarsınız.

TOEFL sınavında her biri 20 dakikalık, 3 ile 5 arası okuma bölümleri mevcut. Çoktan seçmeli sorular ve oldukça akademik yazılar ve ifadeler. IELTS sınavında ise her biri 20 dakikalık 3 adet okuma parçası var. Yukarıda da bahsettiğim gibi farklı soru tipleri mevcut (boşluk doldurma, eşleme, çoktan seçme).

TOEFL sınavında dinleme bölümleri 40 ile 60 dakika arasında, çoğunlukla akademik konuşmalardan oluşur. Ders dinletileri olabilir. Önce dinlersin, not alırsın ve sonrasında çoktan seçmeli soruları yanıtlarsın. IELTS sınavında ise farklı dinleme egzersizleri mevcuttur. Bunun yanında bence en önemli fark ise bu sınavda soruları dinleme sırasında yanıtlıyor olmanız.

TOEFL sınavında sizden iki farklı yazma istenecektir ve her ikisi de bilgisayar üzerinde yapılacaktır. Yine tekrarlıyorum eğer çok hızlı yazamıyorsanız, F klavyeye alışkın değilseniz dikkat. Birinci yazma 300-350 kelime arasında, 5 paragraflık makaleleri içerir. Yazmak zordur ama imkansız asla. İkinci yazmada ise sizden bir metne bakarak not almanız ve aynı konu üzerine bir ders anlatısından yine belli başlı notlar alıp, bunları bir araya getirerek ortaya 150-225 kelime arasında bir cevap yazmanız istenecektir.





IELTS sınavında da iki bölüm vardır, birincisi 200-250 kelimelik bir makale yazımını, ikincisi ise belli bir grafiğe veya tabloya bakarak bunu yorumlamayı ve sunulan bilgiyi özetlemeyi gerektirir.

Konuşma kısmına gelirsek, TOEFL sınavında belli başlı diyaloglara bağlı olarak önünüze çıkacak olan farklı türdeki sorulara 45 ile 60 saniye arasında yanıtlar vermeniz ve bunları kaydetmeniz gerekiyor. Bu kısım yaklaşık 20 dakika sürecektir. IELTS sınavında ise en büyük fark, bu işi artık karşınızda bu dili konuşan biri ile yapacak olmanız. Önce kısa bir ısınma ve ardından bir konu üzerine (görsel materyaller) yapılacak olan daha detaylı tartışma.


Unutmayın, her iki sınavında piyasada yazılı ve görsel materyalleri mevcuttur. Çok kaliteli kitaplar olduğu gibi, bu işle hiç alakası olmayan, sırf yazılmak için yazılmış onlarca kaynakta mevcuttur.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..