TÜTÜN MÜ DAHA ZARARLI SİGARA İÇMEK Mİ ?

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Sunday 10 February 2013 | 11:09


Bana kalırsa ikisinden de uzak durulması hakkınızda en hayırlısı olacaktır. Ama çevremde sigara içen arkadaşlarımla konuştuklarımdan anladığım kadarıyla, sigara tiryakisi birine 'sigarayı bıraksana' demek kadar saçma bir şey yok. Herkesin kendine göre farklı farklı bahaneleri var ve inanın her tiryakı bu bahanelere ölümüne bağlı.

Maddi olarak düşünüldüğünde ciddi bir külfete neden olan sigaranın ikamesi olan tütünün kullanımı da gün geçtikçe yaygınlaşmakta. Bu durum tütünün sigaraya oranla çok daha ucuz olması ve içenlerin tabiriyle daha fazla keyif vermesinden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda gezilerimde gözlemlediğim bir şeyi paylaşmak istiyorum. Özellikle Adıyaman çevresinde tütün içmek artık bir kültür haline gelmiş. Aslında bu durum Doğu Anadolu'nun hemen hemen her bölgesinde böyle. Siz şimdi bu yazıyı okurken tütün içmekten de kültür mü olurmuş diye düşünebilirsiniz. Eğer sigara ya da tütün içmeyen biriyseniz bu düşüncenizde sonuna kadar haklı olabilirsiniz.

Gelelim konumuza, aslına bakılırsa tütün ve sigara karşılaştırıldığında benzer tehlikelere sahipler. Bu yüzden ikisinin zararlarını karşılaştırmalı olarak saymak yerine maddeler halinde ikisinde de ortak olan zararları belirtmek istiyorum. Eğer bu zararlı iki maddeden birini kullanıyorsanız, size sigara içmenin ya da tütün sararak içmenin zararlarını okuduktan sonra bu tiryakiliğinizi bir daha gözden geçirin derim.

Tütün ve sigara  içmenin zararları :

* Tütün sardığınızda filtre koymadığınız için dumanı direk olarak içinize çekiyorsunuz, bu da daha fazla zarar almanıza neden oluyor. Eğer sigara kullanıyorsanız en azından filtre ile dumanı içinize çektiğiniz için filtre biraz daha zararını eksiltiyor.

* Karbonmonoksit, nikotin ve katran gibi zararlı maddeleri içinde bulunduran tütün başta akciğer kanseri olmak üzere kanser çeşitlerine yakalanma riskinizi artırır.

* Sigara veya tütün kullandığınızda kalp daha çok çalışır fakat alınan oksijen daha yetersizdir. Bu da kısa kısa nefes alıp vermenize neden olur.

* Sigara içenlerin kalp krizi geçirme riski içmeyenlere oranla 3 kat daha fazladır. (Tütün için de durum farklı değil).

* Cilt için çok zararlıdır ve bu zararlı maddelerden birini kullananların tırnakları ve dişleri sarıdır.

* Aynı zamanda sigara kağıdı ne kadar incelirse içine karışan kimyasal oranı da o kadar fazla oluyor, bu açıdan bakıldığında da tütün sarmak sigara içmeye oranla daha zararlı.

* Nikotin damar sertliğinin gelişmesine yardım eder.

* Ağız kokusuna neden olur.

* Körlük yaşanmasına neden olur.

* Kadın ya da erkek fark etmez, yumurtalıklara zarar verdiği için kısırlığa neden olur.

* Vücutta insülin salgılama yeteneği azalır. Bu da şeker hastalığına yakalanma riskini artırır.

* Koku alma duygusu azalır.

* Sigara içen erkeklerin mesane kanserine yakalanma riski daha yüksektir.

* Gebe bayanlar sigara içtiklerinde gebeliklerinin düşük ile sonuçlanma olasılığı artar.

* Yaşlanmayı daha da kötüsü ölümü hızlandırır.

* Beyin hücrelerinin ölümüne ve Alzheimer hastalığının yaşanma riskine neden olur.

* Sindirim sistemi hastalıklarının artmasına yol açar.

* Gırtlak kanserine yakalanma riski çok yüksektir.

* Kol ve bacaklarda tıkanıklığa neden olur. Bu da Burger hastalığına yakalanma riskini artırır.

Kısacası sigara içmek de tütün sarıp içmekte son derece zararlı alışkanlıklar olup, insanın yavaş yavaş kendisini öldürmesinden başka bir şey değildir. Sağlıklı bir gelecek ve sağlıklı bir yaşam istiyorsanız sigaradan, tütünlü ürünlerden ve dumanlı ortamlardan uzak durun. Sağlıklı günler dilerim :)

13 yorum:

  1. Sayın yazar. Aldatıcı bir başlık atıp başlıkla ilgisi olmayan bir yazı yayınlanmışsınız. Bu yazının başlığı değiştirilmeli. Şu haliyle insanlara zaman kaybettiriyor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. Lütfen başlığı neden aldatıcı bulduğunuzu ve yeni bir başlık ile ilgili alternatiflerinizi paylaşır mısınız?

      Delete
    3. başlık sigara mı daha zararlı tütün mü daha zararlı, burdaki yazılanları okudum ama başlığın cevabını bulamadım,

      Delete
  2. Her ikiside zararlı ...Her ikisinide kullandım bırakmak içinde elektronik sigara aldım..İlk esigara tecrübemle beraber sigaraya veda ettim ve bitti...Şimdi elipsimi bile aramaz oldu öyle bir yerlerde duruyor ve çoğunlukla aklıma dahi gelmiyor..Hayatımıza tertemiz bir sayfa açmak lazım ben arrtık merdiven çıkarken nefes nefese kalmıyorum, spora bile başladım...Sigarasız, Dumansız Hayat...

    ReplyDelete
  3. Yorumunuz için çok teşekkürler, ellerinize sağlık, dileğim hiç kimsenin sigara içmediği tertemiz bir dünya :)

    ReplyDelete
  4. En iyisi ikisini birden kullanmak yani bunu anlattın değil mi? okumadım da

    ReplyDelete
  5. osmangunder@hotmail.com13 January 2016 at 04:40

    Bende kullanıyorum ve kuryilmak istiotim

    ReplyDelete
  6. osmangunder@hotmail.com13 January 2016 at 04:42

    En iyisi hic kullanmamakta biz kendimize irademize sahip cikamiyoruz ne yazikki. Umarim hepikiz birgun birakiriz

    ReplyDelete
  7. Gercektende aldatici bir basklik sen sonuc olarak ikisininde zararki oldugunu yazmissin fakat baslikta hangisinin daha zararli oldugunu soyliucegini yazmissin ama bu konuya girmemissin tutun icenlerde filitreyle iciyor

    ReplyDelete
  8. Adıyaman Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde saygilar....

    ReplyDelete
  9. Arkadaşlar bu başlığın cevabını vermekten onur duyarım.. Sigaradan vazgeçemiyorsanız ve hangisinin daha zararsız olduğunu öğrenmek istiyorsanız yada sigaraya yeni başlayacaksınız hangisinden başlamak istiyorsunuz hangisi daha zararlı veya daha zararsız anlatıyorum.. Eğer yıllardır sigara içiyorsanız ve artık sigara size yetersiz geliyorsa ve tütün daha ağır ve hoş geliyorsa bu sigarayı bırakma vaktiniz gelmiştir demektir.. Eğer Tütün kullanıyorsanız ve artık tütünün dumanından dahi bunalıyorsanız ve bu sizi yoğun bir şekilde öksürtüyorsa geçmiş olsun siz artık bir tütün kurbanısınız. Demem o ki sigara ve tütün arasındaki tek fark Tad ve tütünün ömrünü artırma. Yani şöyle söyleyeyim normal bir tütünü satın alıyorsunuz ama o tütün bi zaman sonra kendiliğinden kuruyor ve kullanılamaz içilemez hale geliyor işte bunu normal satılan sigaralar için söylemek zor velhasıl normal sigara paketlerinde koruyucu kullanıldıgı için bir paketin maksimum ömrü 2 yıl maksimum acık kalma ömrü ise bir yıldır. yani aralarındaki tek fark bu arkadaşlar tad ve dayanıklılık. Ve şunu söylemeden geçemiyeceğim. Oksijene tütünün kendisi bile dayanamayıp kuruyor temiz havaya tütün dayanamıyor ve siz hala sigara ve tütün kullanıyosunuz. buna bide bu acıdan bakın sigara içinde vücudumuzun içine katran zehir almış oluyoruz ve bu oksijeni soludukca vücudumuzda yapısım kalıyor ve kalıcı hasarlara yol acıyor. Ayrıca sigara içmesekte öleceğiz diğen arkadaşlarada şunu söyleyeyim. Hangi ilde oturuyorsanız o ilin hastanesine gidin dahiliye veyahut iç hastalıkları servislerini gezin. oralardaki hastalarla oturup konusun sohbet edin ve emin olunki siz onların bir tanesine değil hangisine sigara içiyorum dersiniz ağlayıp sizin ayaklarınıza kapanırlar içmeyin diye o yüzden sigarayı bırakın diyorum kim cocuklarını daha sağlıklı daha temiz yaşatmak istemezki kim torunlarını görmek istemez ki ? Yatagınızda fecii acılar çekerek değilde Allah'ın emrettiği gibi sorunsuz bir şekilde ölümü tadmak daha iyidir. Sigara içmek bi nevi intihardır ve Allahın sana verdiği canı bu şekilde harcaman baskalarının sağlığıylanda oynaman hiç hoş değil. Her neyse sigara kötüdür bırakın bıraktırın gerekirse delirin ama kesinlikle içmeyin.. Sigarasız bir hayata merhaba. :)

    ReplyDelete
  10. mrb lar ilk önce sigaramı tütünmü derseniz kesinlikle tütün derim sebebine gelince sigara fabrikaları bildiğiniz nerde çerçöp varsa sigara harmanlamasında kullanılıyor ve ayrıca içerisinede nerdeyse atmadıkları kimyasal madde kalmıyor kullandıkları filitreler bile naylon içeriyor. gelelim tütüne orijinal ve saf tütün alırsanız orta içim olursa en azından anası babası belli ama ikiside berbat bir şey ama ben illaki içerim diyorsanız orijinal tütün derim.

    ReplyDelete

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..