SEVGİLİLER GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday 12 February 2013 | 12:07


Yaklaşan 14 Şubat ile birlikte hemen hemen tüm çiftlerde 'Sevgililer Günü' telaşı başladı. Tüm mağazaların vitrinleri kalpli şekillerle ve kırmızılarla süslendi. Genç ya da yaşlı fark etmez yaş aralığı ne olursa olsun çoğu çift bu günü kutlamak için gün saymakta. Peki her yıl atlamadan kutladığımız bugün nasıl ortaya çıktı ? Şimdi size 14 Şubat Sevgililer Gününün tarihçesi hakkında bilgi vermek istiyorum.

Sevgililer gününün başlangıcı Roma İmparatorluğu zamanına dayanır ve kahramanı Aziz Valentin olarak bilinen kişidir. Kahramanın adının Aziz Valentin olmasından dolayı çoğu ülkede bu özel gün, St. Valentine's Day adıyla kutlanır. Valentine kelimesinin anlamı ; hoşlanılan kişi veya sevgilidir.

Eski Roma'da 14 Şubat, Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno'ya duyulan saygıdan ötürü tatil olarak kutlanılan özel bir gündür. Juno aynı zamanda Roma halkı tarafından kadın ve evlilik kraliçesi olarak bilinir. 14 Şubatı takip eden 15 Şubat günü ise Lupercalia Bayramı başlıyordu ve bu bayram, yaşantıları kesin kurallar ile sınırlandırılmış genç nüfus için büyük önem taşıyordu. Lupercalia Bayramının genç nüfus için özel olmasının nedeni ise, Romalı genç kızlar isimlerini bir kağıt üzerine yazıp kavanozun içine koymaları ve Romalı genç erkeklerin de kavanozdan bir isim çekip bayram süresince kendilerine bir partner bulmalarıdır. Bayram süresince kağıtta ismi yazılı olan genç kız ve kağıdı çeken genç erkek partner oluyorlardı. Bu birliktelikler bayram bittikten sonra çoğunlukla genç çiftlerin evlenmesi ile son buluyordu.

Eski Roma İmparatorluğunda 268 - 270 yılları arasında tahtta II. Claudius bulunuyordu. En büyük problemi ordu için asker yetiştirmek olan Claudius, zalim olarak tanınan ve askerlik çağına gelmiş her erkeği orduya almak isteyen bir imparatordu. Askerlik konusunda çok katı kuralları vardı ve bu kurallardan kesinlikle taviz vermiyordu. İmparator II. Claudius için en büyük sıkıntı ordusuna savaşacak asker bulamamaktı ve bunun sebebinin de evli erkeklerin sevgililerini, eşlerini ve ailelerini bırakmak istememeleri olduğunu düşünüyordu. Bu yüzden imparator, erkeklerin orduya katılmaları için  nişanlanmalarını ve evlenmelerini yasakladı. Aziz Valentin de II. Claudius zamanında yaşayan bir papazdı ve evlenme yasağına rağmen kendisi gibi aziz olan Aziz Marius ile birlikte çiftleri gizlice evlendirmekte ve gezerek diğer kişilere imparatorun yanlış davrandığı ile ilgili vaazler vermekteydi. Fakat belli bir zaman sonra imparator II Claudius bu olanlardan haberdar oldu. Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve hapse atıldı. Sopa ile dövülerek öldürülen Aziz Valentine milattan sonra 270 yılının 14 Şubatında hıristiyan şehitliğine gömüldü. O zamandan sonra 14 Şubat St. Valentine's Day ( Sevgililer Günü ) olarak kutlanmaktadır.

Sonu hüzünlü biten bir hikayeden gelenekselleşen özel bir güne uzanan 14 Şubat Sevgililer Gününün tarihçesi bu şekildedir. Sevgi dolu günler diler, sevgililer gününüzü kutlarım :)

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..