İngilizce öğrenmek için tüyolar ve ipuçları

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Wednesday 13 February 2013 | 12:18


Gerekli zaman ve çaba harcandığı sürece İngilizce öğrenilebilir ve bu iş için tek yol yurtdışında tonlarca para harcayıp eğitim almak falan değildir. Kendinize inandığınız sürece bu işi halledebilirsiniz.

Bu yazımda sizlere bu yolda yardımcı olabilecek birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum;


1- İngilizce altyazılı filmler izleyin. Ama film izlerken benim sizlere tavsiyem elinize bir parça kağıt alın ve kısa notlar alın. Gerekirse filmi durdurun, dikkatinizi çeken ifadeyi not alın. Film boyunca ihtiyaç duyuyorsanız onlarca kez durdurun, not alın ve yolunuza devam edin. Bu İngilizcesi belli bir seviyenin üzerindeki öğrenciler için çok ama çok yararlı bir tekniktir, ama bunun yanında diğer öğrenci gruplarında da oldukça işe yaramaktadır. Buna ek olarak onlarca yabancı dizi arasından kendinize bir tanesini seçebilir ve bu tekniği yine uygulayabilirsiniz. Unutmayın ne olursa olsun moralinizi bozmayın, ben bir şey anlamıyorum deyip bu işten vazgeçmeyin. İnatla izlemeye ve not almaya devam edin. Bu arada alt yazı takip etmek bir şekilde farklı kelimelerin telafuz edilmesinde size çok fayda sağlar, bunu izlediğiniz ilk bir kaç filmin ardından mucizevi bir şekilde anlamasanız da  sonra sonra faydasını göreceksiniz.

2- İngilizce müzik dinleyin, ama mümkün olduğunca çok sert, heavy metal gruplarından kaçın. Bunlar size faydadan çok zarar getirir. Yolda, otobüste, her yerde yabancı müzik dinleyin. Bunun yanında sizlere bir tavsiyem var, iki arkadaş bir araya gelin ve o gün belirlediğiniz bir kaç şarkının sözlerini bilgisayarınıza indirin ve sırasıyla birbirinize dinleme egzersizleri hazırlayın. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Çok basit, metin üzerinde belli başlı kelimeleri silin ve onları birer boşluk haline getirin. Alın size harika dinleme egzersizleri. Bunu bir araya geldiğiniz her an yapabilirsiniz, tek ihtiyacınız olan size yardım edebilecek gayretli bir arkadaş. Metni word'e aktarın, mp3 dosyasını hazır edin, boşlukları hazırlayın ve sırasıyla aynı işlemi birbiriniz için uygulayın ve mutlu olmaya bakın. Bir şeylerin gayreti içindesiniz. Bu konuda sizinle bir bağlantı paylaşmak istiyorum,  http://www.lyrics.com , bu siteden hemen hemen bütün şarkı sözlerini bulabilirsiniz.

3- Küçük yapışkanlı not kağıtlarını bolca kullanın, gözünüzün görebileceği, elinizin ulaşabileceği her yere bu not kağıtlarını yapıştırın. Bir gün, bir yerde gördüğünüz deyimleri, başka bir gün yeni öğrendiğiniz kelimeleri yazın. Bu küçük kağıtların gücünü göz ardı etmeyin.

4- İnternet üzerinden arkadaşlar edinin. İngilizce sohbet  edebileceğiniz bir çok site mevcut, bu siteler vasıtası ile online konuşmalara bile dahil olabilirsiniz. Sizler için aşağıda bir link paylaşmak istiyorum, kısa bir üyelik sonrası farklı ülkelerden ingilizcesini geliştirmek isteyen onlarca insanla tanışabilirsiniz.


5- Google arama motorunu çok iyi kullanın. Mesela, bilgisayarın karşısına geçin ve google’a CNN News yazın. Açın haberleri okuyun ve muhakkak not alın. Başka bir gün food recipes yazın ve önünüze çıkan yemek tariflerini okuyun, belli başlı online sözlükleri kullanarak (tureng benim favorim)  olabildiğince fazla kelime ve tamlama öğrenmeye bakın ve tekrar ediyorum, not alın. Kendinize belli başlı konular belirleyin ve her hafta sadece o konuya yönelin, yazın, çizin, okuyun ama unutmayın ne yaparsanız yapın pes etmeyin. Gün gelir okuduğunuz onca şeyden sadece iki kelime not aldığınızı fark edersiniz ama devam.

6- İnternet üzerinden bulabileceğiniz dilbilgisi kitaplarının sınırı yoktur unutmayın. Tek yapmanız gereken ne aradığınızdan emin olmaktır. Şimdi size tavsiyem, google arama motoruna şunu yazın
“English grammar esl”  ve bakın bakalım karşınıza neler çıkıyor. Onlarca dilbilgisi kaynağı. Bunun yanında daha özel aramalarda yapabilirsiniz, örneğin “Present Perfect esl”. Her aramanızın peşine esl yazmayı bir alışkanlık edinin. Bu sayede aramalarınız arasından bir sürü çer çöp bilgiyi elersiniz. 


0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..