KETEN TOHUMU VE FAYDALARI

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Thursday 7 February 2013 | 10:15


Her gün televizyonda sağlık ile ilgili çeşitli bilgiler öğreniyoruz. Televizyon kanallarının çoğalması, sağlık programlarının çeşitlenmesi sebebiyle hepimizin bitkiler hakkında söyleyecek sözleri oldu. Neredeyse her gün bir uzman çıkıp şifalı bir bitkiden bahsediyor ve düzenli olarak tüketmemiz gerektiğine değiniyor. Hepimizin kafasında soru işaretleri oluşuyor ve hangi bitkiden ya da besinden günde ne kadar tüketeceğimizi şaşırıyoruz.

Bir robot gibi yaşamamız imkansız tabiki, ama yinede besinler hakkında bilgimizin olması bizim için önemli.  Ben bugün yine son dönemde moda olan bitkisel mucize, keten tohumu hakkında bilgi vermek istiyorum size.

İçerisinde yüksek oranda omega 3, omega 6, omega 9, çözünür ve çözünmez lif barındıran keten tohumu aynı zamanda B12 vitamini de içerdiği için vejeteryanlar için önemli bir besindir. İçerisinde önemli bir östrojen ve antioksidan kaynağı olan lignan maddesi bulunur. Öğütülmüş olarak tüketilmesi önerilen keten tohumunu, öğütülmüş bulabileceğiniz gibi aldıktan sonra kahve öğütme makinelerinde kendinizde öğütebilirsiniz. Kapalı bir kapta oda sıcaklığında 1 aya kadar dayanabilen keten tohumunu, salataların, mısır gevreklerinin, yoğurdun, makarnaların ve çorbaların içine ekleyerek tüketebilirsiniz.

Keten tohumunun faydalarını sıralayacak olursak :

       * İçerisinde bulunan omega-3 yağ asidi sayesinde hücre zarının daha akışkan olmasını sağlamakta, bu da keten tohumunun hücre zarı ile ilgili hastalıklara iyi gelmesini sağlamaktadır.

       * Yüksek oranda lif barındıran bir besin olduğu için, tokluk hissi verir ve bağırsakların düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu özellikleri sayesinde zayıflamaya yardımcı olduğu belirtilmektedir.

      *  B 12 vitamini açısından vejetaryenler için önemlidir.

      *  Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini gülendirir.

      *  Konsantrasyon bozukluğuna iyi gelir ve hafızayı güçlendirir.

      * Araştırmalar sırasında menepoz dönemindeki bayanlarda görülen sıcak basmasına iyi geldiği gözlemlenmiştir.

      * Diyabet hastalarının kan şekeri düzeyinin sabit kalmasına yardımcı olmaktadır.

      * Kolestrolü dengeler.

      * Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
      * Yüksek tansiyonu dengeler.
   
      * Kabızlığa iyi gelir

      * Kalp damar hastalıklarından korur.

      * Astım hastalığında oluşan iltihaplanmalara karşı iyi geldiği söylenir.

      * Egzama ve sedef hastalığına iyi gelir.

      * Öksürüğü azaltıcı etkisi vardır.


Peki keten tohumunu kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir :
Öncelikle keten tohumunun bir besin olduğunu ve ilaç gibi tedavi edici özelliğinin olmadığını unutmayın. Destekleyici besin olarak günde 1- 1,5 çorba kaşığı tüketebilirsiniz. Her şeyde olduğu gibi keten tohumunuda fazla tüketmek sakıncalı olabilir, o yüzden fazla tüketmeyin.  Küçük yaştaki çocuklar ve hamile ve süt veren bayanlar doktorlarına danışmadan kullanmamalı. Aynı zamanda çokça kullanılmasının selülite neden olabileceği uzmanlar tarafından verilen bilgiler arasındadır.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..