KANSERE KARŞI KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ ?

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Thursday 14 February 2013 | 02:02



Gün geçtikçe sayısı artan ve çağımızın hastalığı haline gelen kanserden korunmanın çeşitli yolları var. Bunların başında ise dengeli ve sağlıklı beslenmek geliyor. Her gıdadan yeteri kadar, yani kararında ve öğünlerinizi atlamadan yediğiniz takdirde kanserden korunmanız mümkün. Fakat kansere karşı koymak için ve eğer bu hastalığa yakalandıysanız iyileşme sürecini hızlandırmak için sayacağım gıdaları mutlaka  tüketin.


Kuru Baklagiller : İçerisinde B ve E vitamini, kalsiyum, potasyum, protein ve lif kaynakları bulunduran kuru baklagilleri haftada en az 2 kere tüketmelisiniz. Kanserojen maddelerin vücuttan hzılı bir şekilde atılmasını sağlayan kuru baklagiller, kan dolaşımına yardımcı olurken, vücuda zarar veren maddelerle de savaşırlar.


Havuç : C ve E vitaminleri açısından zengin olan havuç, kabızlığa da iyi gelerek başta bağırsak kanseri olmak üzere birçok kanser çeşidine karşı koruyucu özelliktedir.


Lahana : İçerisinde bulunan karoten sayesinde kanserli hücrelerin çoğalmasını önler. Vücutta biriken zehirli maddelerin dışarı atılmasında yardımcı olduğu bilenen lahana, özellikle rahim ve meme kanserine karşı etkilidir.


Domates : Bir antioksidan olan likopin en fazla domateste bulunur. Özellikle prostat kanserine karşı korumada etkili olduğu bilinen domates, içerisinde fazlaca lif bulundurduğu için bağırsak kanserine karşı da etkilidir.


Sarımsak : Kansere karşı korumasının yanında, kanser hastalarının da iyileşme sürecine yardım eder. Kolesterol düşürücü etkisi olduğu bilinen sarımsak, antibiyotik etkisi ile bağışıklık sistemini güçlendirir.


Karpuz : A ve C vitamini açısından zengindin olan karpuzun toksin atıcı olma özelliği en belirgin faydaları arasındadır.


Kiraz : Özellikle cilt kanserinde etkili olan kiraz, vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Kolesterolü düşürür ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak kabızlığı engeller.


Fındık : İçerisinde ellagic adı verilen bir tür asit bulunur. Bu asit kanserli hücrelerin kendilerini öldürme süreçlerini başlatır. Kalp krizi geçirme olasılığını da en aza indirmeye yardımcı olan fındık, her gün 1 avuç olarak mutlaka tüketilmeli.


Çörek otu : Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede yardımcı olan çörek otunu bal ile karıştırıp macun şeklinde tüketebilirsiniz. Çörek otunun akciğer, baş-boyun, kalınbağırsak, karaciğer, karın zarı, lösemi, lenfoma, meme, pankreas, prostat, yumuşak doku kanserlerinin tedavisinde yardımcı olduğu söyleniyor.


İncir : Sindirim sistemine yardımcı olan incir, potasyum, demir ve kalsiyum içerir. Aynı zamanda protein, vitamin ve mineraller bakımından zengin olan incirin, hücre yenileme özelliği vardır.




Kanserden korunmak için beslenmenin yanı sıra dikkat etmeniz gereken hususları sıralayacak olursak ;
 
1) Sigara ve alkol tüketiminizi azaltın, hatta bırakabiliyorsanız tümüyle hayatınızdan çıkarın.

2) Fiziksel olarak aktif olmanızı sağlayacak aktivitelerle uğraşın, haftada en 3 kere en az 30 dk. olmak koşulu ile düzenli yürüyüşler yapın.

3) Yiyeceklerinizi tüketirken az yağlı olmasına dikkat edin, iç yağ kullanmayın. Haftada en az 2 kere balık tüketin, balık omega 3 açısından çok zengin unutmayın.

4) Yemekleri pişirirken ızgara ya da haşlama yöntemini kullanın.

5) İdeal kilonuzun üzerine çıkmamaya özen gösterin.

6)  Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..