Sigaranın zararlı etkilerini en aza indirmek

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday 28 January 2013 | 10:56

Sigaraya başlamak inanın çok kolay ama bırakmak gerçekten bir imtihan gibi. Sigarayı bırakanlar tebrikler! Peki ya günde bir, belki daha fazla içen, ne yaparsa yapsın bu illeti bırakamayan gerçek tiryaki ne yapacak? İşte onlar da sigarayı bırakana kadar en azından zararlı etkileri en alt seviyelere çekmeye bakacak ve hayat standartlarını yükseltecekler. Sigara içenlere ve bu illetten kurtulanlara tavsiyeler;

Kesinlikle aç karnına sigara içmeyin. 
Aslında yapılması gereken en güzel şey şöyle sağlam bir öğün sonrası ilk sigaranızı içmeniz. Bunu yapabilmeniz inanın bana midenizle daha barışık bir hayat sürmenizin anahtarıdır. Unutmayın, reflü ve ülser gibi en bilindik mide rahatsızlıklarının tetikleyicisidir sigara. Bunu daha az nefes kokusu da takip edecektir. Eğer kalkar kalmaz sigara içmeye alıştıysanız yatağınızın baş ucunda bir bardak su ve birkaç parça atıştırmalık bulundurun.

Sabahları soğuk duş alın ve duş lifi kullanarak ayaklarınızı ve ellerinizi güzelce ovalayın ve kan hareketliliğini hızlandırın. Bu uygulamayı düzenli olarak ilk sigaranızdan önce sürekli tekrarlayın.

Temiz hava solumaya özen gösterin. Evinizi düzenli olarak havalandırın. Serin, havadar bir odada uyumaya çalışın (mevsime göre hareket edin ama aşırı sıcak odada uyumaktan ve uyuduğunuz odada sigara içmekten mutlaka kaçının. Benim tavsiyem evin hiç bir odasında sigara içmeyin. Balkona kendinizi hapsedin. Sık sık en az 40-45 dakikalık yürüyüşlere çıkın, akciğerlerinizi harekete geçirin.

Hareket halindeyken, hızlı yürüyorken ve koşuyorken sigara içmemeye gayret edin. Hadi oradan demeyin banyo yaparken sigara içenleri duydum, bilirim. Özellikle dondurucu soğukların olduğu günlerde sigara içmekten kaçının.

Uyumadan önce (son sigaranızdan sonra) dişlerinizi güzelce fırçalayın.

Sigara terciğinizden sapmayın, tek bir markaya bağlanın.

Sigara içenlerin bolca C vitaminine ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu eksikliği her daim tamamlayın ve unutmayın sigara içenler grip, nezle gibi hastalıklardan ve öksürük illetinden çok daha zor kurtulurlar. Birde sigara içenlerin ortak sorunu diş eti çekilmelerine karşı c vitamini şart. C vitamini yönünden zengin bir kaç besin; Turunçgiller (Portakal, mandalina, greyfurt, limon ) Kuşburnu Maydanoz Tere Roka Kırmızılahana Çilek Karnabahar Ispanak Yeşil sivri biber

Unutmayın E vitamini antioksidan özellikleri sayesinde kalp hastalıklarını tetikleyen kötü huylu kolesterolün vücuda verdiği zararları azaltır. Sigara içenlerde bu durum daha da ciddi bir hal alır ve bu vitaminin vücuttaki dengesi sizler için çok önemlidir. Buna ek olarak E vitamini kansere ve diğer hastalıklara bağlı olarak hücre mutasyonuna karşı hücreyi korur. Aslına bakarsanız sigara içenler için en yararlı vitamin E vitaminidir diyebiliriz. Size birkaç adet E vitamini zengini besin sıralamak istiyorum; badem, fındık dolmalık fıstık, patlamış mısır, tahin, kabak çekirdeği, dolmalık biber, kıvırcık, nane, sivri biber, kereviz yaprakları

Sigara içenlerin vücutlarında bağışıklık sistemi için ve erkek üreme sistemi için çok önemli olan çinko mineralinin kullanımında zayıflık gözlenir. Bunun yanında benzer bir sıkıntı, yine bağışıklık sistemi için çok önemli olan selenyum minareli için de geçerlidir. Bu minerallerin vücuda dengeli girişinin akciğer kanseri riskini oldukça aşağıya çektiği yapılan araştırma sonuçlarından biridir.

Size bir uyarı, yapılan araştırmalara göre vücuda alımında çok dikkat etmeniz gereken bir madde var, beta karoten. Günlük 20 mg veya daha fazlasının akciger kanseri riskini %18 oranında yukarı çektiği bilinmektedir. Aslına bakarsanız sigara için veya içmeyin, günlük 3 ile 6 mg arası beta karoten alımı sağlıklı kabul edilir. Bu madde havuç, ıspanak, marul, biber, kayısı ve diğer bazı sebze ve meyvelerde bulunur.

Unutmayın ki ne kadar dengeli beslenirseniz beslenin her sigara içiminde, vücuda aldığınız değerli vitaminler ve mineraller yavaş yavaş heba olur. Siz gelin yol yakınken sigara ile bütün bağınızı koparın ve vitaminler ve mineraller size kalsın.
Yol yakınken, sigara illetinden kurtulmaya bakın.

Diyelim ki Sigara İlletinden Kurtuldunuz; 

  • Hemen bir spor salonuna gidin ve çalışmalara başlayın. Profesyonel bir hoca eşliğinde yapacağınız ve tüm vücudunuzu etkileyebilecek olan bir çalışma, zayıflamış kalbinizi düzene sokacaktır ve kalp atışlarınız tekrar hızlanacaktır. Bunun yanında kan akışınız da düzene girecektir. Sonrasında başlayacak olan öksürmeler çok normaldir, vücut özellikle balgam yoluyla ciğerleri temizlemeye başlayacaktır ve ciğerleriniz daha fazla hava ile dolacaktır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki öncesinde uzun süre sigara kullanan kadınlar, yüksek seviyede fiziksel aktivitelere başladıklarında kansere yakalanma riskleri belirgin bir seviyede azalma göstermektedir.
  • İlk başlarda ne kadar zor gelse de derin derin nefes alıp vermek çok işinize yarayacaktır. Bu vesileyle ciğerleriniz yavaş yavaş en üst kapasiteye ulaşacaktır. Buna ek olarak derin bir şekilde aldığınız havayı, şöyle ciğerlerinizi boşaltırcasına geri verin ki ciğerlerinizdeki duman uçup gitsin. Tabi bu öyle bir günde 1 hafta da olacak bir şey değil unutmayın. Sabır! 
  • Sigara içmek derinizi yaşlandırır ve sizi daha yaşlı bir görünüme sokar. Bol bol su için ve bu arada alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durmaya bakın.
  • Özellikle B, E, ve C vitamini alımını hızlandırın, bunların yanında antioksidan özelliği bulunan gıdalara yönelin. Bu sayede vücudunuza, ciğerlerinize olan zarara karşı bir atak tertiplemiş olursunuz. 
  • Doktorunuza danışın ve multivitamin desteği hakkında bilgi sahibi olun. Özellikle B vitamini desteği şart. Tabi ki bu desteği yiyeceklerden almanız sizler için daha yararlı olacaktır. Bol bol lahana, ıspanak, havuç, brüksel lahanası gibi yapraklı sebzeler tüketin. 
  • Yiyeceklerinizi olabildiğince az yağda pişirin, onun yerine haşlama, buharla pişirme gibi yöntemleri tercih edin. 
  • Günde 6 porsiyon tüketeceğiniz meyve, vücudunuzdaki birçok eksiği tamamlayacaktır. Ama dikkat bir kerede 15 mandalina, 8 portakal yemek marifet değil, yeterli miktarda, sıklıkla. Her şeyin fazlası zarar. 
  • Tuzdan ve şekerden olabildiğince uzak durmaya çalışın. 
  • Tam tahıllı ekmeğe yönelin. 
  • Vücudunuza giren kafein miktarını dengeleyin, çok fazla çay kahve tüketmekten vazgeçin. Yeşil çay iyi bir opsiyon olacaktır, ayrıca iyi bir antioksidandır unutmayın! 
  • Dikkat! Sigarayı bırakmak uzun bir süreçtir, bu süreç boyunca vücudunuz farklı tepkiler verecektir ama siz sakın davanızdan vazgeçmeyin. Senelerce sigara içip, bir günde her şeyden vazgeçmek çok akıllıca değildir, kulağa her ne kadar tuhaf gelse de günlük sigara sayısını azaltarak işe başlamak en doğru şey olacaktır. Sigarayı bırakma süreciniz boyunca tıbbi destek almaktan sakın kaçınmayın. Nikotin bantları, nikotin sakızları denemeye değer. Bunların yanında kaliteli bir ürün olduğundan emin olduğunuz sürece elektronik sigaraların da sigarayı bırakmada ciddi bir yardımcı olduğunu söyleyebilirim. Ama piyasadaki çin malı ürünlere dikkat, sigaradan binlerce kat daha fazla zehri solumak üzere olabilirsiniz,

Dikkat, Dikkat!

  1. Eğer sigara içmekten bir türlü vazgeçemiyorsanız, spor salonlarına hücum etmeden önce, sigara ve fiziksel aktiviteler başlıklı yazımı okumadan harekete geçmeyin. 
  2. Bunun yanında ne kadar sürede eski halime dönerim sorusunu kendinize sorup duruyorsanız, Sigarayı bırakmak ve sonrası başlıklı yazıma göz atın derim. Sigaranın zararlı etkilerini azaltmak veya bir daha bu konu hakkında hiç konuşmamak sizin elinizde unutmayın. Sağlıklı günler.......

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..