Ana Sayfa » , , , , » MUTFAK İÇİN PÜF NOKTALARI

MUTFAK İÇİN PÜF NOKTALARI

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Thursday 31 January 2013 | 08:47



Bayanlar olarak çoğumuzun zamanının yarısına yakın bir kısmı mutfakta geçiyor. Yemek yapmak çok keyifli bir uğraş iken bazen işkenceye dönüşebiliyor. Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırdığınızda ya da yemek yaparken soğan doğramanız gerektiğinde gözlerinizin yaşarmamasını istediğinizde neler yapabilirsiniz ? Özellikle çalışan bayanlar için zaman kısıtlı oluyor ve bir anda bir çok şey yapmak zorunda kalabiliyoruz. İki ayağımız zaten bir pabuca girmişken işimizi daha da zorlaştırmamak aksine kolaylaştırmak için bir takım bilgiler paylaşmak istiyorum sizlerle...

Domatesi rahat soyabilmek için : Bir kaba kaynar su koyup domatesi kaynar suya batırıp çıkarıyorsunuz ardından bıçağın keskin olmayan tarafı ile yavaşca domatesin üstünde gezdirdikten sonra, domateslerin ne kadar kolay soyulduğuna şaşıracaksınız.

İsli veya yağlı mutfak eşyalarını rahat bir şekilde temizlemek için : Limonları kullandıktan sonra sakın atmayın. Kendisi her derde deva olan ve bol C Vitamini içeren limonu kullandıktan sonra güneşli bir yere koyun ve kurutun. İsli ve yağlı malzemelerinizi ovarken kullandığınızda ne kadar işe yaradığını göreceksiniz.

Portakal sıkarken : Portakalı sıkmadan önce bir süre soğuk suda beklettiğinizde suyunun daha rahat sıkıldığını göreceksiniz.

Soğan doğrarken gözlerinizin yanmaması için : Soğanı soymaya başlamadan önce ağzınıza alacağınız tek dal kürdan, soğanı soyarken ve doğrarken gözlerinizin yaşarmamasına ve yanmamasına yardım edecektir.

Yemekleriniz tuzlu olduysa : Pişirdğiniz yemeğin içine bir adet orta boy  patatesi soyup koyduğunuzda, patates yemeğin fazla tuzunu çekecektir.

Mısır haşlarken :  Mısırlarınızın haşlanırken daha da lezzetli olmasını istiyorsanız, mısırın kabuklarını ve 1 çay kaşığından biraz daha az toz şekeri mısırı kaynattığınız tencerenin içine ilave edebilirsiniz.

Lahana haşlarken oluşan kötü kokuyu engellemek için : Lahanayı haşladığınız tencerenin içine 1 adet elmanın kabuğunu eklerseniz kötü kokunun azaldığını görürsünüz.

Patates püresi hazırlarken : Patates püresini hazırlarken içine bir miktar hindistan cevizi eklediğinizde hem tadı hem de kokusu daha hoş olacaktır.

Taze balık seçmek için : Balık seçerken gözlerinin pırıl pırıl olmasına ve solungaçlarının pembe ya da kırmızı olmasına dikkat edin. Bu şekilde alacağınız balıklar son derece taze olacaktır. Ayrıca balıklarınızı derin dondurucuya atarken içine bir kaç damla limon sıktığınızda, pişirirken kokusunun azaldığını göreceksiniz.

Konserve kavanozlarını rahat açmak için : Kavanozun altına vurduğunuzda ya da bir bıçağın ucu yardımıyla havasını aldığınızda kavanoz rahatça açılır.

Kek pişiriken : Kek pişiriken kekinzin çökmemesini istiyorsanız kek hamurunu hazırlayıp kek kalıbına döktükten sonra 15. dk kadar bekletin.

Kuru baklagilleri saklarken böcek oluşmaması için : Mercimek, fasülye, pirinç, nohut gibi kuru baklagilleri saklarken, sakladığınız kabın içine bir kaç diş sarımsak atarsanız böceklenmeyi önlersiniz.

Hamur bulaşığını tezgahtan temizlerken : Hamur açtığınız tezgahın üzerine biraz tuz serpip nemli bir bezle sildiğiniz zaman ne kadar kolay temzilendiğine şaşıracaksınız.

Limonlardan daha fazla su çıkması için : Sıcak su koyduğunuz bir kabın içinde 2 dk beklettiğiniz limonu sıktıktan sonra suyunun fazlalaştığı göreceksiniz.

Soslu makarna ısıtırken : Soslu makarnayı ısıtırken altı açık bir ocağın üzerine koymak yerine, benmari usulü, yani sıcak suyu koyduğunuz bir tencerenin içinde bekletip ısınmasını bekleyin. Böylelikle makarnanın tencereye yapışmasını ya da yanmasını engellemiş olursunuz.

Patates haşlarken : Patates haşladığınız suyun içine birkaç damla sirke damlattığınızda patateslerin renginin sapsarı kalmasını sağlarsınız.

Tuz zaman zaman sütlü sosları keser. Tuzun sütü kesmemesi için kıvamını tutturduktan sonra tuzunu ekleyin.

Etleri pişirmeden önce :  Pişirdiğiniz etlerin daha lezzetli ve sulu olmasını istiyorsanız, eti pişirmeden 1 saat önce dolaptan çıkarın.

Hamur işlerine koyduğunuz yumurtaların oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.




0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..