Neden bu mucizevi ürünlere uzak kalırız anlamam! |
Kinoa tohumu, ABD ve Avrupa ülkelerinde sıkça tüketilen, bizim mutfaklarımızda ise kendisini yeni yeni göstermeye başlayan bir tahıl ürünüdür. Kinoa diye bahsettiğimiz aslında kinoa tohumudur. Mutfakta kek ve kurabiye yaparken un yerine, kahvaltılarda gevrek yerine, pirinç pilavı yaparken pirinç yerine kullanabileceğiniz kinoanın faydaları da saymakla bitmiyor. Gelin bu faydalara tek tek bakalım.
Kinoanın Faydaları :
- Lif, mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir.
- İçinde vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitler mevcuttur.
- Yüksek bir protein kaynağıdır. Ayrıca hayvansal protein kaynaklarına göre daha sağlıklı protein içerir ve bu da kinoayı vejeteryanların tüketmesi için çok geçerli bir nedendir.
- İçinde bulunan süperoksit dismutaz enzim, yaşlanmayı geciktirir ve cildi yaşlanmaya karşı korur.
- Glüten içermez, bu yüzden çölyak hastaları çok rahat bir şekilde kinoa tüketebilirler.
- Yüksek oranda protein ve lif içermesi ile diyet listelerinde çok sık yer almakta ve sindirimi kolaylaştırmaktadır.
- Demir bakımından zengindir. Bu nedenle beyin sağlığı ve zihin açıklığına yardımcı olur.
- Vücudun enerji üretimini destekler.
- Kötü kolesterolü düşürür.
- Antioksidan etkisi vardır.
- Yüksek oranda içerdiği magnezyum, damarları rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Kinoa Nasıl Yenir, Nasıl Tüketilir ?
Kinoayı, bulgur ve pirincin kullanıldığı tüm yiyeceklerde kullanabilirsiniz. Bununla birlikte un yerine kullanıldığı tariflerde bulunmaktadır. Pişirmeden evvel yarım saat suda bekletin ve acı suyun akması için bol su ile yıkayın. Pirince göre daha kısa sürede pişmektedir.
Kinoa Nerede Satılır ?
Kinoayı, artık tüm süpermarketlerde bulmak mümkün olmakla birlikte, internette online satış yapan marketlerden de edinebilirsiniz. Kinoa fiyatı ile ilgili ise, diğer tahıl ürünlerine oranla biraz daha çıtanın yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Kinoanın Zararları
Şu anda açıklanmış herhangi bir zararı bulunmamıştır ama araştırmalar devam etmektedir. Birçok faydası olduğu bilinen kinoa tüketirken aşırıya kaçmamak ve dikkatli olmak, diğer tüm yiyeceklerde olduğu gibi, önemlidir. Şu anda görülen en sıkıntılı özelliği diğer tahıl ürünlerine göre oldukça pahalı olmasıdır.
Kinoa sofralarınızda daha çok kullanabilmeniz için çok yakında sizlerle kinoa tarifleri paylaşacağım...
0 yorum:
Post a Comment