intihar sözleri, intihar notları işleri hep daha dramatik bir hale sokar...... |
- Litvanya: Birçoğu Sovyet Rusya’nın dağılmasından sonra patlak veren ekonomik problemler ülkenin yakasını hiç bir zaman bırakmadı. Özellikle 35-54 yaş aralığında, çalışan erkekler arasında oldukça yaygın olan intihar etme, bu ülkenin ciddi bir sorunu gibi görünüyor. İşsizlik oranlarının artması, sonrasında gelen boşluk, bu boşluğu alkol ve diğer kötü alışkanlıklarla doldurma eğilimleri ve bunu takip eden yüksek depresyon oranları, Litvanya’nın bu listedeki yerini açıklar nitelikte.
- Güney Kore: Bu ülkede en yaygın intihar şekli ya kendini asarak ya da zehirleyerek. İntihara sürekleyen en yaygın sebepler arasında ise derin, sosyal sıkıntılar, psikolojik problemler, depresyon, fiziksel acı, ekonomik darboğaz ve aile problemleri gelmekte. Öyle bir kültür düşünün ki genç nesil aile bireylerine bakmakla yükümlü olsun, işte bu nokta da intihar eğiliminde olanların en çok 60 ile 75 ve hatta daha üstü yaş gruplarından olması oldukça şaşırtıcı. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu yaş grubundaki intiharların en büyük nedeni, onca sıkıntıya rağmen ailelerine bakmakla yükümlü genç neslin yükünü biraz daha hafifletmek. Demek istediğim 75 yaşına gelmiş bir ebeveyn, ekonomik sıkıntılardan dolayı çocuklarının yaşadıklarını görüyor ve intihar sonrasında varlığına son vererek bu sıkıntılara bir nebze son vermiş oluyor.
- Guyana veya resmi adıyla Guyana Kooperatif Cumhuriyeti: Karayip denizine kıyısı olan, Güney Amerika’da yer alan bu ülke, dünya üzerinde intihar oranı başlığı adı altında yapılan bütün listelerde ilk 10’a girer. Bu ülkede erkekler intihar etmeye daha meyilli, intiharların yarısı ise böcek ilaçları içilerek gerçekleşmekte. Ekonomik sıkıntıların ve işsizlik probleminin yaşandığı bu ülkede erkekler, yaşadıkları problemlere çözümü alkolde aramakta ve evde şiddete yönelmektedir. Bu ülkede yaşayan her 100.000 erkekten 40’ı intihar etmekte.
- Kazakistan: Dünyada intihar edenlerin yüzde üçü bu ülkede. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki dünya üzerinde 14-19 yaş arasında en çok intihar eden eden kız nüfusu burada ve bunun yanında erkeklerde de ikinci sırada Kazakistan. İntihar oranlarının bu denli yüksek olmasına en büyük neden ise okullarda yaşanan sataşmalar ( hem fiziksel hem de öğrenciler arasında internet üzerinden). Kazakistan Meclis üyeleri bir ara pankları ve emoları artan intihar olaylarının arkasında yer alan en büyük iki neden olarak görmekteydi.
- Slovenya: 2 milyondan biraz daha fazla nüfusa sahip olan bu ülkede yılda yaklaşık 400 intihar vakası görülmekte. Bu ülkede meydana gelen intihar vakalarının üçte biri aşırı alkol tüketimine bağlı. Neyseki alkol tüketiminin düşmesiyle intihar vakaları da bir miktar düşüş gösterdi.
- Macaristan: Bu ülkede ayrılmış ve dul erkekler (30-60 yaş arası) intihar etmeye çok meğilli. Alkol tüketiminin fazlalığı ve işsizlik oranlarının oldukça yüksek olması bu duruma en büyük iki neden olarak gösterilebilir. Bunun yanında ülke çapında bolca kullanılan anti-depresanlar ve diğer reçeteli ilaçlar, intihar eylemlerinin azalmasında ciddi bir etken.
- Japonya: Dünya’nın endüstri merkezlerinden biri kabul edilen, insanların refah içinde yaşadığı bu ülke ciddi bir intihar sorunuyla karşı karşıya, İntihar vakalarının %70’ini erkekler oluşturuyor. Ülkede intihar oranlarının bu denli yüksek olmasında 3 ana nedenden bahsedilir, ekonomik sıkıntılar, sosyal baskılar ve depresyon. Bunun yanında bu ülke ile ilgili dikkate alınması gereken bir diğer durum ise adına “onur intiharı” denilen intihar şekli. Bir Japon, onuru yerler altına alındığına, sosyal baskılar artığında ve buna birde ekonomik sıkıntılar eklendiğinde onur intiharına kalkışabilir. Bu ülkedeki intihar oranları ele alınırken, bu davranış biçimini göz ardı etmemekte fayda var.
- Sri Lanka: Yapılan araştırmalar göre Sri Lanka’da her yıl 1000 kişi intihar etmekte, bu da günde yaklaşık 11 kişiye tekabül eder. Aşırı fakirlik, sonrasında gelen açlık ve işsizlik bu ülkede intihar vakalarını tetikleyen birkaç duruma örnek gösterilebilir. En çok karşılaşılan vakalar ise yüksekten atlama, zehirlenme ve kendini asma. Erkekler arasında intihar vakaları ( genelde 15-44 yaş arası) kadınlara nazaran daha yaygın.
- Letonya Bu ülkede intihar oranları 1990’ların ortalarından itibaren düşme eğilimi içerisinde. Ama Avrupa Birliği üyelerine bakıldığında yine de intihar oranları çok yüksek. Yine bu ülkede de intihar eden erkekler (40-49 yaş arası) kadınlara göre daha fazla. Letonya’da intihar vakaları genellikle alkol tüketimine, işsizliğe ve zihinsel prblemlere bağlı olarak meydana gelmekte. Bir ilginç detay daha, bu ülkede intihar ederek hayatını kaybedenlerin sayısı trafik kazalarında ölenlerden çok daha fazla.
- Belarus İntihar bu ülkede 2. önemli ölüm sebebi. 45-64 yaş aralığındaki erkekler arasında intihar vakaları çok yaygın. Ülkede yapılan araştırmalar intihar ve alkol tüketimi arasında ciddi bir bağ olduğunu gösteriyor. Ülkede intihar vakaları sadece 1980’lerde ciddi bir düşüş gösteriyor ve bu tarih, düzenlenen alkol karşıtı düzenlemelere denk geliyor.
0 yorum:
Post a Comment