Ana Sayfa » , , » Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtiler ve Tedavi

Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtiler ve Tedavi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Wednesday, 8 January 2014 | 00:39

Kedi Tırmığı Hastalığına Dikkat!!!!
Kedi tırmığı hastalığı, adından da anlaşılacağı üzere bir kedinin vücudunuzu tırmalaması sonucu ortaya çıkan bakteriyel bir enfeksiyondur. Bunun yanı sıra, sizi yalayan veya ısıran kedi de aynı sonucu verebilir. Bu hastalığa yakalananların yaklaşık yüzde doksanlık bir kesiminin kedilerle veya kedi yavrularıyla etkileşim içinde olduğu gözlenmiştir.

Hastalığa neden olan etken, Bartonella henselae, dünyanın her yerinde gözlemlenmiştir. Yani bu sıkıntı tek bir bölgeye özgü falan değildir. Sadece Amerika'da yıllık 22.000'e yakın vakadan bahsediliyor ve bunların çok büyük bir kısmı, kedilerin ısırıklarına ve tırmıklarına en çok maruz kalan çocuklar.

Pirelerin bakteriyi kedilerden kedilere aktardığı biliniyor ama şu aşamada insanlara aktarımla ilgili bir bilgi yok. Bakteriler hasta kedilerin salyalarında yaşarlar ama kedileri hasta etmezler, tam tersine yavru kediler ve yetişkinler bu bakterileri aylarca vücutlarında taşıyabilirler.

Belirtiler Nelerdir?

Birçok insan, kedi tırmığı hastalığı sonrasında vücutlarında küçük şişlikler, kızarıklı bölgeler tespit eder. Bu şişlikler genelde böcek ısırıklarıyla karıştırılır. Bakterinin tam giriş yaptığı yerdeki bu şişlik dikkate alınmalıdır, özellikle de evinizde bir kediniz varsa veya kedilerle iç içeyseniz.

Bu küçük kütleler için kollarınızı, ellerinizi, kafanızı ya da kafa derinizi incelemeniz yerinde olacaktır. Lezyonlar genelde ağrısızdır. Isırıktan ya da tırmıktan birkaç hafta sonra, bakterinin giriş yaptığı bölgeye, lezyona, yakın olan lenf düğümü/düğümleri şişecektir ve gerilecektir. Örneğin, lezyon kolunuzda ise, dirseğinizdeki veya kol altınızdaki lenf düğümü şişecektir. Bu şişkin lenf düğümleri genellikle koltuk altlarınızda veya boyun bölgenizde ortaya çıkar. Bu şişkin bölgedeki deri kızaracak ve derinin geri kalanına göre daha sıcak bir his verecektir.

 Kedi Tırmığı Hastalığı sonrasında vücutta;


  • Ateş (38 derece ve bazen üstü) 
  • Yorgunluk 
  • İştahsızlık 
  • Baş ağrısı 
  • Kaşıntı 
  • Boğaz ağrısı gözlemlenir.


  • Yukarıdaki sıkıntıları doktorunuzla iletişim halinde olduğunuz sürece çok rahat atlatabileceğinizden şüpheniz olmasın. Ama siz yine de kedilerle olan ilişkilerinizi çok samimi düzeylere taşımayın, özellikle de hijyen konusunda şüpheleriniz varsa!

    0 yorum:

    Post a Comment

     
    Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..